ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ІСКРА."

Код за ЄДРПОУ: 14314512
Телефон: (095)390-09-74
e-mail: mmm-oksana@ukr.net
Юридична адреса: 08154, Київська область, Фастівський район, місто Боярка, вулиця Соборності, будинок 36
 
Дата розміщення: 28.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

ПРИМIТКИ ДО ФIНАНСОВОЇ ЗВIТНОСТI
ПУБЛIЧНОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА
«АРКСI»
за 2014 рiк станом на 31 грудня 2014 року
(в тисячах українських гривень)

Загальна iнформацiя про дiяльнiсть товариства:
1.1. Назва: ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «АРКСI».
1.2. Органiзацiйно-правова форма: акцiонерне товариство.
1.3. Мiсцезнаходження: 08154, Києво-Святошинський р-н, м. Боярка, вул. 40-рiччя Жовтня, 36.
1.4. Вищим органом управлiння ПАТ «АРКСI» є Загальнi збори акцiонерiв.
1.5. Середня кiлькiсть працiвникiв протягом 2014 року складала – 26 осiб, станом на 31.12.2014 р. – 26 осiб
1.6. Основнi види дiяльностi:
- Ремонт i технiчне обслуговування електричного устаткування (КВЕД 33.14);
- Капiталiзацiя, вiдведення й очищення стiчних вод (КВЕД 37.00);
- Ремонт i технiчне обслуговування iнших машин i устаткування (КВЕД 33.19);
- Надання в оренду й експлуатацiю власного чи орендованого нерухомого майна (КВЕД 68.20);
- Управлiння нерухомим майном за винагороду або на основi контракту (КВЕД 68.32);
- Надання в оренду iнших машин, устаткування та товарiв, н.в.i.у. (КВЕД 77.39)
1.7. Опис основних видiв дiяльностi:
Товариство отримало доходiв на суму 6393 тис. грн. в т.ч.:
- дохiд вiд основної дiяльностi - ремонт i технiчне обслуговування електричного устаткування 1383 тис. грн. що становить 22 % вiд загальної суми доходiв;
- дохiд вiд оренди примiщень 896 тис. грн., що становить 14% вiд загальної суми доходiв;
- iншi доходи – 4114 тис. грн., що становить 64% вiд загальної суми доходiв.

1.8. Злиття, приєднання, подiл, видiлення, перетворення не було.

Примiтка №1. Iдентифiкацiя та основа пiдготовки фiнансового звiту.
Назва товариства: ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «АРКСI» (далi товариство).
Код ЄДРПОУ: 14307512
Фiнансова звiтнiсть товариства пiдготовлена у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (далi – МСФЗ), уключаючи всi ранiше прийнятi дiючi МСФЗ та тлумачення до них.
Ця фiнансова звiтнiсть за рiк, що закiнчився 31 грудня 2014 року, є першою фiнансовою звiтнiстю, пiдготовленою у вiдповiдностi до МСФЗ. Функцiональною валютою ведення бухгалтерського облiку є гривня (надалi – грн). Фiнансова звiтнiсть представлена в тисячах українських гривень (далi – тис. грн.), якщо не зазначено iнше. Монетарнi активи i зобов’язання в iноземнiй валютi вiдображенi у фiнансової звiтностi у гривневому еквiвалентi за офiцiйним курсом Нацiонального банку України на 31.12.2014 року.
Ця фiнансова звiтнiсть складена на основi облiкових даних товариства, вiдповiдним чином скоригованих i перекласифiкованих для представлення вiдповiдно до МСФЗ.
Всi курсовi рiзницi включаються в звiт про сукупнi прибутки та збитки.
Припинень (лiквiдацiї) окремих видiв дiяльностi не було.
Заборгованiсть за дiючими кредитними договорами у товариства вiдсутня. Обмеження щодо володiння активами вiдсутнi.
Участi у спiльних пiдприємствах товариство не бере.
Виявлених помилок минулих рокiв та пов’язаних з ними коригувань не було.
Переоцiнки статей фiнансових звiтiв не було.
Рiвень округлення - 0,5 тисяч гривень.

Примiтка № 2. Плани щодо безперервної дiяльностi.
Товариство складає фiнансову звiтнiсть на основi безперервностi. Управлiнський персонал не має намiрiв лiквiдувати товариство чи припинити дiяльнiсть. Управлiнському персоналу не вiдомо про суттєвi невизначеностi, пов'язанi з подiями чи умовами, якi можуть спричинити значний сумнiв щодо здатностi товариства продовжувати дiяльнiсть на безперервнiй основi, окрiм економiчної кризи та ведення вiйськових дiй на сходi України.

Примiтка № 3. Основнi припущення, що стосуються майбутнього та основнi джерела невизначеностi оцiнки на кiнець звiтного перiоду, якi становлять значний ризик спричинити суттєве коригування балансової вартостi активiв та зобов’язань в наступному фiнансовому роцi.
При пiдготовцi фiнансової звiтностi товариство здiйснювало попереднi оцiнки впливу невизначених майбутнiх подiй на окремi активи та зобов’язання. Такi попереднi оцiнки базуються на iнформацiї, яка наявна у товариства на дату фiнансової звiтностi, тому фактичнi результати у майбутньому можуть вiдрiзнятися вiд таких оцiнок.

Примiтка № 4. Суттєвi положення облiкової полiтики.
Основнi засоби. Для облiку та складання звiтностi основнi засоби подiляються на наступнi класи (групи): земельнi дiлянки; будiвлi, споруди i передавальнi пристрої; машини та обладнання (у т.ч. обчислювальна технiка); транспортi засоби; iнструменти, прилади, iнвентар (меблi); iншi основнi засоби. Первiсна оцiнка об’єктiв всiх груп основних засобiв здiйснюється за собiвартiстю, що включає цiну придбання (у т.ч. iмпортнi мита, податки, якi не вiдшкодовуються); будь-якi витрати, якi безпосередньо пов’язанi з доставкою активу до мiсця розташування та приведення його в стан, необхiдний для експлуатацiї; попередньо оцiненi витрати на демонтаж, перемiщення об’єкта та вiдновлення територiї, зобов’язання за якими товариство на себе бере. Подальша оцiнка основних засобiв здiйснюється за собiвартiстю мiнус будь-яка накопичена амортизацiя та будь-якi накопиченi збитки вiд зменшення корисностi.
Амортизацiя за всiма групами основних засобiв нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу. Термiн корисного використання та метод амортизацiї переглядаються один раз на рiк.
Нематерiальнi активи. Нематерiальнi активи – немонетарнi активи, якi не мають фiзичної субстанцiї та можуть бути iдентифiкованi, тобто можуть бути вiдокремленi або вiддiленi вiд товариства або виникають внаслiдок договiрних або iнших юридичних прав (незалежно вiд того, чи можуть вони бути вiдокремленi). Нематерiальнi активи визнаються лише тодi, коли iснує ймовiрнiсть того, що майбутнi економiчнi вигоди, що вiдносяться до активу, надходитимуть товариству та собiвартiсть активу можна достовiрно оцiнити. В момент первiсного визнання нематерiальнi активи оцiнюються за собiвартiстю. Наступна оцiнка здiйснюється за собiвартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi.
Амортизацiя всiх класiв (груп) нематерiальних активiв нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу. Термiн корисного використання та метод амортизацiї переглядаються один раз на рiк.
Iнвестицiйна нерухомiсть. Критерiї визнання iнвестицiйної нерухомостi полягають у ймовiрностi надходження до товариства майбутнiх економiчних вигiд, пов’язаних з iнвестицiйною нерухомiстю, i можливостi достовiрно оцiнити вартiсть iнвестицiйної нерухомостi. Первiсна оцiнка проводиться за собiвартiстю, включаючи витрати на операцiю. Подальша оцiнка здiйснюється за собiвартiстю мiнус будь-яка накопичена амортизацiя та будь-якi накопиченi збитки вiд зменшення корисностi.
Критерiї, що застосовуються товариством для вiддiлення iнвестицiйної нерухомостi вiд нерухомостi, зайнятою власником (основнi засоби): частку, яка утримується з метою орендної плати або для збiльшення капiталу, та частку, яка утримується для використання в основнiй дiяльностi товариства, можна продати окремо; якщо такi частки не можна продати окремо, нерухомiсть є iнвестицiйною нерухомiстю, якщо тiльки незначна, не бiльше 10%, її частка утримується для використання в основнiй дiяльностi.
Незавершенi капiтальнi iнвестицiї. Активи, що знаходяться в стадiї будiвництва, капiталiзованi як окремий компонент основних засобiв. Незавершене капiтальне будiвництво включає вартiсть будiвельних робiт, суму iнжинiрингових робiт, iншi прямi витрати та загальновиробничi витрати. Аванси, що виданi на придбання основних засобiв та капiтальне будiвництво вiдображаються в складi незавершених капiтальних iнвестицiй. По закiнченню будiвництва актив буде переведену у вiдповiдну групу основних засобiв. Амортизацiя буде нараховуватись з дати, коли актив буде побудований та стане придатним до використання. Незавершене будiвництво активiв, якi призначенi для продажу, вiдображається в складi запасiв. Незавершене будiвництво iнвестицiйної нерухомостi вiдображається як iнвестицiйна нерухомiсть.
Дебiторська заборгованiсть. Дебiторська заборгованiсть є непохiдним фiнансовим активом та визнається тiльки коли товариство стає стороною контрактних положень. Первiсна оцiнка дебiторської заборгованостi здiйснюється за справедливою вартiстю плюс витрати на операцiю, якi прямо вiдносяться до цього фiнансового активу. Справедливою вартiстю дебiторської заборгованостi є справедлива вартiсть наданої (отриманої) компенсацiї. Подальша оцiнка здiйснюється за амортизованою собiвартiстю, з урахуванням збиткiв вiд зменшення корисностi.
Станом на кожну звiтну дату товариство оцiнює, чи iснують об’єктивнi свiдчення того, що кориснiсть дебiторської заборгованостi зменшилася. Балансова вартiсть дебiторської заборгованостi зменшується через рахунок резерву пiд знецiнення з одночасним визнанням збитку за звiтний перiод. Якщо в наступному перiодi величина збитку вiд зменшення корисностi зменшується i це зменшення може бути об’єктивно спiввiднесено iз подiєю, що має мiсце пiсля визнання зменшення корисностi, то ранiше визнаний збиток вiд зменшення корисностi сторнується. Резерв пiд знецiнення дебiторської заборгованостi визначається розрахунковим методом на пiдставi iсторичних даних щодо дебiторської заборгованостi компанiї.
Запаси. Запаси при первiсному визнаннi облiковуються за собiвартiстю придбання. Собiвартiсть запасiв включає всi витрати на придбання, витрати на переробку та iншi витрати, понесенi пiд час доставки запасiв до їх теперiшнього мiсцезнаходження та приведення їх у теперiшнiй стан. В Балансi (Звiтi про фiнансовий стан) запаси вiдображаються за найменшою iз двох величин: первiсною вартiстю або вартiстю реалiзацiї. Уцiнки вiдображаються шляхом створення резерву пiд знецiнення запасiв. Вартiсть рекламних запасiв вiдноситься на витрати в момент придбання. Собiвартiсть одиниць запасiв визначається шляхом використання конкретної iдентифiкацiї їх iндивiдуальної собiвартостi.
Грошовi кошти та їх еквiваленти. Кошти на депозитних рахунках з термiном погашення бiльше 6 мiсяцiв вiдображається в звiтностi як поточнi фiнансовi iнвестицiї, з термiном погашення понад 1 рiк, як iншi довгостроковi фiнансовi iнвестицiї.
Iнвестицiї в асоцiйованi компанiї. Iнвестицiї в асоцiйованi компанiї облiковуються за методом участi в капiталi. Асоцiйованою компанiєю є компанiя, на яку товариство здiйснює суттєвий вплив. Суб’єкт господарювання втрачає суттєвий вплив на об’єкт iнвестування, коли вiн втрачає повноваження брати участь у прийняттi рiшень щодо фiнансових та операцiйних полiтик цього об’єкта iнвестування. Втрата суттєвого впливу може вiдбуватися зi змiною або без змiни абсолютних чи вiдносних прав власностi. У разi втрати суттєвого впливу товариство оцiнює i визнає iнвестицiї за справедливою вартiстю. Рiзниця мiж балансовою вартiстю iнвестицiї на момент втрати суттєвого впливу i її справедливою вартiстю визнаються в складi прибуткiв чи збиткiв.
Iнвестицiї, утримуванi до погашення. Iнвестицiї, утримуванi до погашення, визнаються, коли товариство становиться стороною за договором щодо таких активiв. Первiсна оцiнка здiйснюється за справедливою вартiстю плюс витрати на операцiю, якi прямо вiдносяться до цих фiнансових активiв. Подальша оцiнка здiйснюється за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної ставки вiдсотка. Наприкiнцi кожного звiтного перiоду товариство оцiнює, чи iснують об’єктивнi свiдчення того, що кориснiсть iнвестицiй, утримуваних до погашення, зменшилася. При наявностi об’єктивних свiдчень того, що вiдбувся збиток вiд зменшення корисностi iнвестицiй, утримуваних до погашення, величина збитку визначається як рiзниця мiж балансовою вартiстю активу та теперiшньою вартiстю попередньо оцiнених майбутнiх грошових потокiв, дисконтованих за первiсною ефективною ставкою вiдсотка. Сума втрат вiд зменшення корисностi за iнвестицiями, утримуваними до погашення (iнвестицiї в борговi цiннi папери) визначається як рiзниця мiж їх балансовою вартiстю та теперiшньою вартiстю попередньо оцiнених майбутнiх грошових потокiв, дисконтованих за первiсною ефективною ставкою вiдсотка. Ця рiзниця визнається витратами звiтного перiоду.
Необоротнi активи, утримуванi для продажу, та групи вибуття. Необоротнi активи, утримуванi для продажу та групи вибуття визнаються в тому випадку, коли товариство не використовує їх в господарськiй дiяльностi, керiвництво має твердi намiри їх продати протягом одного року з дати класифiкацiї, ймовiрнiсть продажу висока, актив чи група можуть бути негайно проданi в поточному станi. Необоротнi активи, утримуванi для продажу та групи вибуття оцiнюються по найменшiй з двох величин – балансовiй вартостi чи справедливiй вартостi за виключенням затрат на продаж. Доходи та витрати вiд припиненої дiяльностi облiковуються окремо вiд доходiв та витрат вiд дiяльностi, що продовжується. Результат, за виключенням податкiв, вiдображається в звiтi про сукупнi доходи та витрати. Основнi засоби та нематерiальнi активи, якi класифiкуються як необоротнi активи, утримуванi для продажу, не амортизуються.
Фiнансовi активи, доступнi для продажу. Фiнансовi активи, доступнi для продажу, визнаються коли товариство стає стороною за договором у вiдношеннi таких активiв. Первiсна їх оцiнка здiйснюється за справедливою вартiстю, до якої додаються витрати на операцiю, якi прямо вiдносяться до придбання фiнансових активiв. Справедлива вартiсть визначається на базi котирувальної ринкової цiни. Якщо фiнансовий актив не має котирувань, то такий фiнансовий актив оцiнюється за справедливою вартiстю, яка базується на результатах нещодавнього продажу непов’язаним третiм сторонам, або шляхом розрахунку дисконтованих грошових потокiв (лише для боргових цiнних паперiв). Виняток складають iнвестицiї в iнструменти власного капiталу, за якими вiдсутнi котирувальнi ринковi цiни на активному ринку та чия справедлива вартiсть не може бути надiйно оцiнена, а також пов’язанi з ними похiднi iнструменти, якi оцiнюються за собiвартiстю. Проценти за фiнансовими активами, доступними для продажу, розрахованi за методом ефективної ставки, вiдображаються у Звiтi про фiнансовi результати за статтею «Процентнi доходи». Дивiденди за доступним для продажу iнструментом власного капiталу визнаються як прибуток, коли встановлено право товариства на отримання платежу.
Змiни справедливої вартостi вказаної категорiї фiнансових активiв вiдображаються в iншому сукупному прибутку (та, вiдповiдно, у власному капiталi) у тому перiодi, у якому вони виникли. Якщо зменшення справедливої вартостi доступного для продажу фiнансового активу визнано в iншому сукупному прибутку та є об’єктивне свiдчення зменшення корисностi активу, кумулятивний збиток, який був визнаний в iншому сукупному прибутку, виключається з власного капiталу i визнається у прибутку чи збитку як коригування внаслiдок перекласифiкацiї в сумi, яка дорiвнює рiзницi мiж вартiстю його придбання i поточною справедливою вартiстю, за вирахуванням збитку вiд зменшення корисностi цього фiнансового активу, ранiше визнаного у прибутку чи збитку. Якщо в наступному перiодi справедлива вартiсть боргового iнструмента, класифiкованого як доступний для продажу, збiльшується i це збiльшення може бути об’єктивно пов’язаним iз подiєю, що має мiсце пiсля визнання збитку вiд зменшення корисностi, то збиток вiд зменшення корисностi сторнується i визнається у прибутку чи збитку. Збитки вiд зменшення корисностi iнвестицiй в iнструменти власного капiталу, визнанi в прибутку чи збитку, не сторнуються.
Забезпечення (резерви). Забезпечення (резерви) визнаються тодi, коли товариство має поточне юридичне або конструктивне зобов’язання, яке виникло у результатi минулих подiй i ймовiрно, що для погашення цього зобов’язання потрiбне використання ресурсiв, котрi втiлюють у собi певнi економiчнi вигоди та розмiр таких зобов’язань можна достовiрно оцiнити.
Забезпечення створюються товариством для вiдшкодування наступних (майбутнiх) витрат:
• виплату вiдпусток працiвникам,
• виконання гарантiйних забезпечень,
• реструктуризацiю, виконаннi зобов’язань при припиненнi дiяльностi
• виконання зобов’язань щодо обтяжливих контрактiв визнається в сумi очiкуваного збитку тодi, коли витрати для виконання зобов’язань перевищують доходи вiд контракту.
Залишок забезпечення переглядається кожний рiк станом на 31 грудня i у разi потреби коригується (збiльшується, зменшується). Умовнi зобов’язання не визнаються в звiтi про фiнансовий стан, але розкриваються в примiтках до фiнансової звiтностi, за виключенням випадкiв коли ймовiрнiсть вiдтоку ресурсiв у результатi погашення є незначною. Умовний актив не визнається у звiтi про фiнансовий стан, але розкривається у примiтках до фiнансової звiтностi у тому випадку, коли iснує вiрогiднiсть надходження економiчних вигод.
Оренда. Якщо товариство виступає у якостi орендаря за угодою про операцiйну оренду, оренднi платежi визнаються як витрати на прямолiнiйнiй основi протягом строку оренди. Якщо товариство виступає у якостi орендаря за угодою про фiнансову оренду, на початку строку оренди визнаються активи та зобов’язання, що дорiвнюють справедливiй вартостi орендованого майна на початку оренди, або (якщо вони меншi за справедливу вартiсть) за теперiшньою вартiстю мiнiмальних орендних платежiв, яка визначається на початку оренди. Ставкою дисконту, яка застосовується при обчисленнi теперiшньої вартостi мiнiмальних орендних платежiв, є припустима ставка вiдсотка при орендi. В подальшому мiнiмальнi оренднi платежi розподiляються мiж фiнансовими витратами та зменшенням непогашених зобов’язань. Фiнансовi витрати розподiляються на кожен перiод протягом строку оренди таким чином, щоб забезпечити сталу перiодичну ставку вiдсотка на залишок зобов’язань. Непередбаченi оренднi плати вiдображаються як витрати в тих перiодах, у яких вони понесенi.
Необоротнi активи, отриманi за договором фiнансової оренди, облiковуються вiдповiдно до МСБО 16 «Основнi засоби» або МСБО 38 «Нематерiальнi активи».
Визнання доходу та витрат. Виручка визнається в тому випадку, якщо отримання економiчних вигод оцiнюється як ймовiрне, i якщо виручка може бути надiйно оцiнена, незалежно вiд дати здiйснення платежу. Виручка оцiнюється за справедливою вартiстю отриманої, або що належить до отримання винагороди з врахуванням визначених в договорi умов платежу за виключенням податкiв. Виручка вiд продажу товарiв признається в момент передачi ризикiв та вигод вiд володiння товаром покупцевi. Виручка вiд надання послуг визнається в момент завершеностi робiт. Процентний дохiд та витрати по всiх фiнансових iнструментах, що оцiнюються за амортизованою вартiстю, процентних фiнансових активах, що класифiкуються в якостi на продаж, визнаються з використанням методу ефективної ставки вiдсотка. Процентний дохiд включається до складу доходiв вiд фiнансування в звiтi про сукупний дохiд. Дивiденди визнаються в момент встановлення права товариства на їх отримання. Дохiд вiд iнвестицiйної нерухомостi, наданої в операцiйну оренду, оцiнюється по прямолiнiйному методу протягом строку оренди.
Витрати по позиках включають сплату вiдсоткiв та iншi витрати, понесенi товариством у зв’язку з отриманням позик. Затрати по позиках, якi пов’язанi з придбанням, будiвництвом чи виробництвом активу, який обов’язково потребує довготривалого перiоду для його пiдготовки до використання або продажу, капiталiзуються як частина первiсної вартостi такого активу. Всi iншi затрати по позиках вiдносяться до витрат в тому перiодi, в якому були понесенi.
Товариство капiталiзує витрати по позиках, що понесенi у зв’язку з придбанням, будiвництвом чи виробництвом активу, який обов’язково потребує довготривалого перiоду для його пiдготовки до використання або продажу починаючи з 01.01.2013 року.
Пенсiї та iншi винагороди працiвникам по закiнченню трудової дiяльностi. Згiдно iз вимогами законодавства України державна пенсiйна система передбачає розрахунок поточних виплат роботодавцем як вiдповiдний процент вiд поточної загальної суми виплат працiвникам. Такi витрати вiдображаються у перiодi, в якому зароблена вiдповiдна заробiтна плата. Пiсля виходу працiвникiв на пенсiю усi виплати працiвникам здiйснюються iз фонду соцiального захисту. Товариство не має жодних пенсiйних зобов’язань щодо нарахування пенсiй, окрiм вищенаведених внескiв у державну пенсiйну систему України, якi потребують нарахування. Окрiм того, товариство не має жодних iнших зобов’язань за виплатами пiсля звiльнення працiвникiв або iнших iстотних виплат, якi потребують нарахування.
Податок на прибуток. Витрати з податку на прибуток товариства формуються як сума поточних податкових витрат, розрахованих на базi оподатковуваного прибутку за правилами податкового законодавства, та вiдстрочених податкових витрат (доходiв). Вiдстроченi податковi витрати (доходи) виникають внаслiдок визнання в прибутку чи збитку вiдстрочених податкових активiв та/або вiдстрочених податкових зобов’язань.
Вiдстроченi податковi зобов’язання визнаються щодо всiх тимчасових рiзниць, що пiдлягають оподаткуванню, крiм випадкiв, коли такi рiзницi виникають вiд первiсного визнання активу чи зобов’язання. Вiдстрочений податковий актив визнається щодо всiх тимчасових рiзниць, що пiдлягають вирахуванню, тiєю мiрою, якою є ймовiрним, що буде отримано оподатковуваний прибуток, до якого можна застосувати тимчасову рiзницю, яка пiдлягає вирахуванню, за винятком ситуацiй, коли вiдстрочений податковий актив виникає вiд первiсного визнання активу або зобов’язання. Отримання достатнього оподатковуваного прибутку є ймовiрним тодi, коли вiдстрочений податковий актив може бути зарахований проти вiдстроченого податкового зобов’язання, яке вiдноситься до того самого податкового органу, та буде вiдновлено в тому самому перiодi, що i актив, або в тому перiодi, в якому збиток, що виникає з активу, може бути вiднесений на попереднiй або послiдуючий перiод. У випадках, коли немає достатнiх вiдстрочених податкових зобов’язань щоб зарахувати вiдстрочений податковий актив, актив вiдображається в тiй мiрi, в якiй ймовiрно виникнення достатнього оподатковуваного прибутку в майбутнiх перiодах.
Податок на додану вартiсть. Дохiд, витрати та активи визнаються за виключенням податку на додану вартiсть, крiм випадкiв, коли ПДВ, виник при покупцi активiв або понесення витрат, який не вiдшкодовується з бюджету. В такому випадку ПДВ включається до вартостi активу або витрат. Дебiторська та кредиторська заборгованостi вiдображаються з врахуванням ПДВ. Аванси отриманi та аванси сплаченi вiдображаються без ПДВ.
Важливi оцiнки, професiйнi судження i припущення в застосуваннi облiкової полiтики. Пiдготовка фiнансової звiтностi вимагає вiд керiвництва товариства формування суджень, оцiнок та припущень, якi впливають на застосування принципiв облiкової полiтики, на суми активiв та зобов’язань, доходiв та витрат, вiдображених у звiтностi, та на розкриття iнформацiї щодо потенцiйних активiв та зобов’язань. Фактичнi результати можуть вiдрiзнятися вiд цих оцiнок. Оцiнки та припущення, на яких вони ґрунтуються, регулярно переглядаються. Результати перегляду облiкових оцiнок визнаються у перiодi, в якому вони переглядаються, а також у всiх наступних перiодах, на якi впливають такi оцiнки. Нижче наведенi професiйнi судження, якi найбiльш суттєво впливають на суми, що вiдображенi у фiнансовiй звiтностi, та основнi джерела невизначеностi оцiнок.
Первiсне визнання операцiй з пов’язаними особами. В ходi своєї звичайної дiяльностi товариство здiйснює операцiї з пов’язаними особами. У вiдповiдностi до МСБО 39, фiнансовi iнструменти повиннi спочатку вiдображатись за справедливою вартiстю. За вiдсутностi активного ринку для таких операцiй для того, щоб визначити, чи проводились операцiї за ринковими або неринковими процентними ставками, використовуються професiйнi судження. Основою для судження є цiноутворення на аналогiчнi види операцiй з непов’язаними сторонами та аналiз ефективної процентної ставки.
Виплати, основанi на акцiях. Дивiденди вiдображаються в тому перiодi, в якому вони оголошенi. Iнформацiя про дивiденди, що оголошенi пiсля звiтного перiоду, але до того, як фiнансова звiтнiсть була затверджена до випуску, вiдображається в примiтцi «Подiї пiсля закiнчення звiтного перiоду». Базисний прибуток на акцiю обчислюється шляхом дiлення прибутку (чисельник), на середньозважену кiлькiсть звичайних акцiй, якi перебувають в обiгу протягом звiтного перiоду (знаменник).
Взаємозалiк статей активiв та зобов’язань. Фiнансовi активи та фiнансовi зобов’язання згортаються, а в балансi вiдображається сальдовий залишок, тiльки якщо товариство має юридичне право здiйснити залiк визнаних у балансi сум i має намiр або зробити взаємозалiк, або реалiзувати актив та виконати зобов’язання одночасно. При облiку передачi фiнансового активу, який не веде до припинення визнання такого активу, товариство не згортає переданий актив та пов’язане з ним зобов’язання. Станом на 31.12.2014 товариство не здiйснювало взаємозалiкiв активiв i зобов’язань балансу.
Звiтнiсть за сегментами. Сегмент – це вiдокремлюваний компонент бiзнесу товариства, який займається або постачанням послуг чи продуктiв (сегмент бiзнесу), або наданням послуг чи постачанням продуктiв в межах конкретного економiчного середовища (географiчний сегмент), який зазнає ризикiв та забезпечує прибутковiсть, вiдмiннi вiд тих, якi притаманнi iншим сегментам. Сегменти, якi отримують бiльшiсть доходiв вiд реалiзацiї послуг зовнiшнiм клiєнтам i чиї фiнансовi результати складають десять вiдсоткiв або бiльше вiд усiх сегментiв, є звiтними сегментами. Якщо загальний зовнiшнiй дохiд, якiй вiдноситься до звiтних сегментiв становить менш 75 % загального доходу товариства, товариство визначає додатковi сегменти як звiтнi.
Виправлення помилок i змiни у фiнансових звiтах. Помилки у фiнансових звiтах не допускалися, змiни у фiнансовi звiти, що пов’язанi з виправленням помилок, не вносилися.
Протягом 2014 року змiни до облiкової полiтики не вносилися. Змiн в облiкових оцiнках, якi мають суттєвий вплив на фiнансову звiтнiсть 2014 року або суттєво будуть впливати на майбутнi перiоди, не було. Протягом 2014 року змiни до облiкової полiтики не вносилися.

Примiтка № 5. Перехiд на новi та переглянутi стандарти.
Змiни до стандартiв, що набули чинностi та застосовуються до фiнансової звiтностi за 2014 рiк.
Поправки до МСБО 32 «Фiнансовi iнструменти: подання» роз’яснюють деякi вимоги в сферi взаємозалiку фiнансових активiв та фiнансових зобов’язань в звiтi про фiнансовий стан. Iснуючий МСБО 32 вимагає здiйснювати взаємозалiк фiнансового активу та фiнансового зобов’язання лише якщо у компанiї є юридично закрiплене право на залiк i вона має намiр або провести взаємозалiк активу i зобов’язання на нетто-основi, або реалiзувати актив i погасити зобов’язання одночасно. Данi поправки роз’яснюють, що право на залiк повинно бути в наявностi в даний момент i повинно бути юридично закрiплено для всiх контрагентiв в ходi звичайної дiяльностi, а також в разi дефолту, неплатоспроможностi або банкрутства. Поправки до МСБО 32 застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2014 року.
Змiни до МСБО 36 «Зменшення корисностi активiв» застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2014 року. Цi змiни вимагають розкривати iнформацiю щодо вартостi вiдшкодування знецiненого активу, якщо вона розраховується як справедлива вартiсть мiнус витрати на вибуття.
Поправки до МСБО 39 «Фiнансовi iнструменти: визнання та оцiнка» застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2014 року. В результатi внесених поправок строк дiї iнструмента хеджування не закiнчується та його застосування не припиняється, якщо:
- як наслiдок нормативно-правового регулювання сторони iнструменту хеджування домовились, що центральний контрагент або пiдприємство, що дiє як контрагент для здiйснення клiрингових розрахункiв, якi виконуються центральним контрагентом («клiринговий контрагент»), замiнить їх первiсного контрагента;
- iншi змiни iнструменту хеджування обмежуються змiнами, необхiдними для здiйснення такої замiни контрагента.
Поправки до МСБО 19 «Виплати працiвникам» застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 липня 2014 року. Змiни стосуються того, що внески з боку працiвникiв або третiх осiб, пов'язаних з послугами, слiд вiднести до перiоду надання послуг.
Тлумачення КТМФЗ 21 «Збори» обов'язковi до застосування для перiодiв, що починаються з 1 сiчня 2014 року. Тлумачення КТМФЗ 21 дає вказiвки з визнання зобов'язань за зборами, встановленими державою, як за тими, що облiковуються вiдповiдно до МСБО 37 «Забезпечення, непередбаченi зобов'язання та непередбаченi активи», так i за зборами з чiтко визначеними термiнами та сумами. Зокрема, Тлумачення КТМФЗ 21 роз'яснює, що
зобов'язальна подiя, яке тягне виникнення зобов'язання зi сплати збору – це подiя, яка призвела до необхiдностi сплати збору;
якщо зобов'язальна подiя вiдбувається протягом перiоду, зобов'язання визнається наростаючим пiдсумком протягом цього перiоду;
якщо зобов'язальна подiя виникає внаслiдок досягнення певного мiнiмального значення, зобов'язання визнається при досягненнi цього мiнiмуму.

Новi стандарти, що були випущенi та набудуть чинностi з 1 сiчня 2015 року i пiзнiше.
МСФЗ 14 «Вiдстроченi рахунки тарифного регулювання» застосовується до першої рiчної фiнансової звiтностi за перiод, що починається з або пiсля 1 сiчня 2016 року. МСФЗ 14 дозволяє суб'єктам господарювання, якi вперше застосовують МСФЗ, продовжувати визнання сум, якi вiдносяться до тарифного регулювання, у вiдповiдностi до попереднiх загальноприйнятих положень бухгалтерського облiку, в звiтностi за МСФЗ. Однак, з метою покращення порiвнянностi фiнансової звiтностi таких суб'єктiв господарювання iз звiтнiстю, яку готують суб'єкти господарювання, якi вже застосовують МСФЗ i не визнають подiбнi суми, даний стандарт вимагає представляти показники щодо наслiдкiв тарифного регулювання окремо вiд iнших статей. Цей стандарт застосовують лише суб'єкти господарювання, якi застосовують МСФЗ вперше.
МСФЗ 15 «Виручка за контрактами з клiєнтами» застосовується до першої рiчної фiнансової звiтностi за перiод, що починається з або пiсля 1 сiчня 2017 року. Стандарт забезпечує єдину комплексну модель облiку виручки на основi п'ятиступiнчастої моделi, яка може застосовуватися до всiх договорiв з клiєнтами. П'ять крокiв до моделi:
- iдентифiкувати договiр з клiєнтом;
- iдентифiкувати виконання зобов'язань за договором;
- визначити цiну операцiї;
- розподiлити цiну операцiї на зобов'язання виконавця за договором;
- визнавати виручку, в момент (по мiрi) виконання зобов'язання виконавця.
В стандартi також надаються рекомендацiї на такi теми як: методи оцiнки ступеню завершеностi робiт; продаж з правом повернення; критерiї аналiзу «принципал-агент»; не вiдшкодованi авансовi платежi; договори зворотної покупки; договори комiсiї; договори продажу без перемiщення товарiв; приймання клiєнтом; розкриття iнформацiї про компоненти виручки.
Новий МСФЗ 9 (2014) «Фiнансовi iнструменти» замiнює собою МСФЗ 9 (2009), але ця версiя залишається доступною для застосування, якщо вiдповiдною датою первiсного застосування є дата до 1 лютого 2015 року. Обов’язкової дати набрання чинностi стандартом немає. У вiдповiдностi до МСФЗ 9, iснує три категорiї облiку боргових iнструментiв: за амортизованою вартiстю, за справедливою вартiстю через iнший сукупний дохiд i за справедливою вартiстю через прибутки/збитки. Принципи оцiнки кожної категорiї є аналогiчними до дiючих вимог МСБО 39. Класифiкацiя залежить вiд бiзнес-моделi управлiння фiнансовими активами та вiд того, чи включають контрактнi потоки грошових коштiв платежi за основною сумою заборгованостi i проценти. Iнвестицiї в iнструменти капiталу завжди оцiнюються за справедливою вартiстю. Однак, керiвництво може прийняти безвiдкличне рiшення про представлення змiн в справедливiй вартостi в звiтi про iнший сукупний дохiд, якщо даний iнструмент не вiдноситься до категорiї «призначений для торгiвлi». Якщо ж вiн вiдноситься до категорiї «призначений для торгiвлi», то змiни справедливої вартостi включаються до складу прибуткiв/ збиткiв. Всi iншi iнструменти (у тому числi всi похiднi iнструменти), оцiнюються за справедливою вартiстю з вiдображенням змiн у складi прибутку або збитку. МСФЗ 9 мiстить «три етапний» пiдхiд до облiку кредитних збиткiв, який заснований на змiнах кредитної якостi фiнансових активiв з моменту їх первiсного визнання. Активи проходять через три етапи змiн кредитної якостi, в залежностi вiд того, як пiдприємство повинно оцiнювати збитки вiд зменшення корисностi або застосовувати метод ефективної процентної ставки. При значному збiльшеннi кредитного ризику зменшення корисностi оцiнюється за допомогою очiкуваних кредитних збиткiв за весь строк дiї кредиту, а не за 12 мiсяцiв. Переглянутий варiант МСФЗ 9 представляє нову модель облiку хеджування, яка розроблена, щоб бути бiльш тiсно пов'язана з тим, як суб'єкт господарювання здiйснює дiяльнiсть з управлiння ризиками при хеджуваннi фiнансових i нефiнансових ризикiв. Стандарт знiмає дату обов'язкового застосування МСФЗ 9 (2013), МСФЗ 9 (2010) та МСФЗ 9 (2009), залишивши дату набрання чинностi вiдкритою. Компанiя не застосовувала МСФЗ 9 (2014) до своєї фiнансової звiтностi за 2014 рiк.

Змiни до стандартiв, що були випущенi та набудуть чинностi з 1 сiчня 2015 року i пiзнiше.
Поправки до МСФЗ 10 «Консолiдована фiнансова звiтнiсть», МСФЗ 12 «Розкриття iнформацiї про частки участi в iнших суб'єктах господарювання» та МСБО 27 «Окрема фiнансова звiтнiсть» вступають в силу для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2016 року. Поправки стосуються наступного:
- звiльнення вiд пiдготовки консолiдованої фiнансової звiтностi можливо для материнської компанiї, яка є дочiрньою для iнвестицiйної компанiї, навiть якщо компанiя оцiнює iнвестицiї у всi свої дочiрнi компанiї за справедливою вартiстю;
- фiнансовий результат вiд надання послуг, якi вiдносяться до iнвестицiйної дiяльностi, не повинен консолiдуватися, якщо сама дочiрня компанiя є iнвестицiйною;
- при застосуваннi методу участi в капiталi до асоцiйованого чи спiльного пiдприємства неiнвестицiйна компанiя-iнвестор може зберегти оцiнки за справедливою вартiстю, якi застосовуються асоцiйованим чи спiльним пiдприємством до їх часток в дочiрнiх компанiях;
- вимагається розкриття додаткової iнформацiї про те, чому суб'єкт господарювання вважається iнвестицiйною компанiєю, деталi неконсолiдованих дочiрнiх компанiй, характер вiдносин i певних угод мiж iнвестицiйною компанiї та її дочiрнiми компанiями.
Поправки до МСФЗ 11 «Спiльна дiяльнiсть» вступають в силу для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2016 року. Поправки вимагають вiд набувача частки участi у спiльнiй операцiї, в якiй дiяльнiсть являє собою бiзнес (як визначено в МСФЗ 3 «Об'єднання бiзнесу»):
- застосовувати для всiх об'єднаних компанiй принципи бухгалтерського облiку, визначенi в МСФЗ 3 та iнших МСФЗ, за винятком тих принципiв, якi суперечать вимогам МСФЗ 11;
- розкривати iнформацiю, що вимагається МСФЗ 3 та iншими МСФЗ щодо об'єднання бiзнесу.
Поправки застосовуються як для первiсного придбання частки у спiльнiй операцiї, так i для придбання додаткової частки участi у спiльнiй операцiї (в останньому випадку попереднє володiння частками не переоцiнюються).
Поправки до МСБО16 «Основнi засоби» i МСБО 38 «Нематерiальнi активи» застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2016 року. Цi змiни:
- пояснюють, що метод нарахування амортизацiї, який базується на доходах, отриманих вiд дiяльностi, яка включає в себе використання активу, не використовується для основних засобiв;
- пояснюють спростовне припущення про те, що метод нарахування амортизацiї, який базується на доходах, отриманих вiд дiяльностi, яка включає в себе використання нематерiального активу, є неприйнятним; застосовувати цей метод можна лише в обмежених випадках, коли нематерiальний актив виражається як показник виручки, або коли буде доведено, що доходи i споживання економiчних вигод вiд нематерiального активу мають високу кореляцiю;
- додаються правила, що майбутнє очiкуване зниження вiдпускної цiни товару, виробленого з використанням активу, може вказувати на очiкуване технологiчне або комерцiйне старiння активу, яке, у свою чергу, може вiдображати зменшення майбутнiх економiчних вигiд, утiлених в активi.
Поправки до МСБО 16 «Основнi засоби» i МСБО 41 «Сiльське господарство» застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2016 року. Цi поправки:
- включають плодоноснi рослини сферу керiвництва МСБО 16, а не МСБО 41, дозволяючи таким активам облiковуватися як основнi засоби;
- вводять визначення плодоносних рослин, як живих рослин, якi використовуються у виробництвi та постачаннi сiльськогосподарської продукцiї, як очiкується, бiльш нiж один перiод;
- уточнюють, що зростаюче виробництво плодоносних рослин залишається в рамках МСБО 41.
Поправки до МСБО 27 «Окрема фiнансова звiтнiсть» застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2016 року. Змiни дозволяють в окремiй фiнансовiй звiтностi додатково вiдображати iнвестицiї в дочiрнi компанiї, спiльнi пiдприємства та асоцiйованi компанiї за методом участi в капiталi.
Поправки до МСФЗ 10 «Консолiдована фiнансова звiтнiсть» та МСБО 28 «Iнвестицiї в асоцiйованi та спiльнi пiдприємства» застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2016 року. Змiни уточнюють процедури продажу або передавання активiв iнвестора наступним чином:
- вимагається повне визнання в фiнансовiй звiтностi iнвестора доходiв i витрат, що виникають вiд продажу або передавання активiв, якi складають бiзнес (як визначено в МСФЗ 3 «Об'єднання бiзнесу»)»
- вимагається часткове визнання прибуткiв та збиткiв, коли активи не являють собою бiзнес.
Цi вимоги застосовуються незалежно вiд форми правочину.
Поправки до МСБО 1 застосовуються для рiчних перiодiв, що починаються з або пiсля 1 сiчня 2016 року. Змiни стосуються наступного:
- роз'яснюється, що iнформацiя не повинна бути прихована шляхом поєднання або шляхом надання несуттєвої iнформацiї; мiркування щодо суттєвостi стосуються всiх частин фiнансової звiтностi, i навiть коли стандарт вимагає спецiального розкриття iнформацiї, мiркування щодо суттєвостi застосовується;
- роз'яснюється, що частка iншого сукупного доходу вiд iнвестицiй в асоцiйованi компанiї та спiльнi пiдприємства повинна бути представлена в сукупностi, як єдина позицiя;
- наведенi додатковi приклади можливих способiв розподiлу примiток.
Наслiдки застосування в майбутньому нових стандартiв та змiн до стандартiв залежатимуть вiд активiв i зобов’язань, що матиме компанiя на дату їх застосування, тому визначити їх майбутнiй вплив в кiлькiсному виразi на даний час неможливо. Керiвництво компанiї оцiнює можливий майбутнiй вплив вiд застосування нових (оновлених) стандартiв, тлумачень i не виключає їх вплив на облiкову полiтику в майбутньому, на необхiднiсть перегляду процедур, що використовуються для визначення справедливої вартостi, та на класифiкацiю i оцiнку фiнансових активiв та зобов’язань компанiї.

Примiтка №6 до рядкiв Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1000-1002 «Нематерiальнi активи».
Нематерiальнi активи товариства не представленi в фiнансовiй звiтностi товариства.
Нематерiальних активiв з невизначеним строком корисної експлуатацiї товариство не має.
Нематерiальних активiв, що контролюються товариством, але не визнанi активами, у зв’язку з невiдповiднiстю критерiям визнання, наведеним в МСБО 38 «Нематерiальнi активи» - немає.
Нематерiальних активiв, кориснiсть яких зменшилась, товариство не має.
Протягом звiтного перiоду змiн методiв амортизацiї та термiнiв корисного використання нематерiальних активiв не було.

Примiтка №8 до рядка Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1005 «Незавершенi капiтальнi iнвестицiї».
Товариство не має незавершених капiтальних iнвестицiй станом на 31.12.2014 року, 31.12.2013 року.

Примiтка №9 до рядкiв Балансу (Звiту про фiнансовi результати) 1010-1012 «Основнi засоби».

Основнi засоби товариства представленi в фiнансовiй звiтностi наступним чином:
Найменування статтi Будiвлi, споруди та передавальнi пристрої Машини та обладнання Транспортнi засоби Iнструменти, прилади, iнвентар (меблi) Iншi основнi засоби Багаторiчнi насадження Усього
1 3 4 5 6 7 8 9
Балансова вартiсть на початок року, у т.ч. 2 655 136 11 - 2 - 2 804
первiсна (переоцiнена) вартiсть 12 570 349 1 198 10 61 - 14 188
знос (9 915) (213) (1 187) (10) (59) - (11 384)
Придбано за кошти - 13 - 50 42 - 105
Збудовано - - - - - - -
Полiпшення - - - - - - -
Всього надiйшло - 13 - 50 42 - 105
Перекласифiкацiя - - - - - - -
Переведення до активiв групи вибуття - - - - - - -
Вибуття у зв'язку з лiквiдацiєю, у т.ч. (залишкова вартiсть) - - - - - - -
вибуття первiсної (переоцiненої) вартостi - - - - - - -
вибуття зносу - - - - - - -
Амортизацiйнi вiдрахування (487) (24) (5) - - - (516)
Iнше - - - - - - -
Балансова вартiсть на кiнець року, у т.ч. 2 168 125 6 50 44 - 2 393
первiсна (переоцiнена) вартiсть 12 570 362 1 198 60 103 - 14 293
знос (10 402) (237) (1 192) (10) (59) - (11 900)

Товариство має в постiйному користуваннi земельну дiлянку площею 106757 кв. м., нормативна оцiнка якої станом на початок 2014 року становить 30208 тис. грн.
У зв’язку з вiдсутнiстю права власностi на цi земельнi дiлянки, вiдсутностi в МСФЗ спецiальних положень щодо облiку земельних дiлянок, якi знаходяться в постiйному користуваннi, керуючись п.10-12 МСБО № 8, управлiнський персонал прийняв рiшення не визнавати їх активом.
Станом на 31.12.2014 року у товариства: вiдсутнi основнi засоби, переданi в заставу; вiдсутнi основнi засоби, що тимчасово не використовуються (консервацiя, реконструкцiя); вiдсутнi контрактнi зобов’язання, пов’язанi з придбанням основних засобiв; вiдсутнi компенсацiї третiх сторiн за об’єкти основних засобiв, кориснiсть яких зменшилася, або якi були втраченi чи переданi; вiдсутнi основнi засоби, отриманi за договорами фiнансової оренди.
Первiсна вартiсть повнiстю з амортизованих основних засобiв складає 2561 тис. грн.
Протягом 2014 року товариство не отримувало основнi засоби в результатi об'єднання пiдприємств, основнi засоби не переоцiнювалися, втрати вiд зменшення корисностi та вигоди вiд вiдновлення корисностi основних засобiв не визнавалися. Iнших змiн первiсної вартостi та суми зносу основних засобiв не було. Протягом 2014 року товариство не отримувало основнi засоби за рахунок цiльового фiнансування. Станом на 31 грудня 2014 року товариство не отримувало основнi засоби в фiнансову оренду. Амортизацiя основних засобiв нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу.

Строки корисного використання встановлюються для кожного об’єкта основних засобiв окремо. Середнi строки корисного використання для груп основних засобiв становлять:

Основнi засоби
Середнiй строк
корисного
використання
(роки) Метод амортизацiї На 31.12.2014 р. Нараховано за 2014 рiк На
01.01.2014 р. Нараховано за 2013 рiк
Будинки та споруди 35 Прямолiнiйний 10402 487 9915 491
Машини та обладнання 10 Прямолiнiйний 237 24 213 48
Транспортнi засоби 15 Прямолiнiйний 1192 5 1187 4
Iнструменти, прилади та iнвентар (меблi) 6 Прямолiнiйний 10 - 10 -
Багаторiчнi насадження - Прямолiнiйний 59 - 59 -
Iншi основнi засоби 17 х - - 1
Всього накопиченої амортизацiї х х 11900 516 11384 544

Примiтка № 10 до рядкiв Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1015-1017 «Iнвестицiйна нерухомiсть».

Товариство не має iнвестицiйної нерухомостi станом на 31.12.2014 року.

Примiтка № 11 до рядкiв Балансу (Звiту про фiнансовi результати) 1100 «Запаси», 1101 «Виробничi запаси», 1102 «Незавершене виробництво», 1103 «Готова продукцiя», 1104 «Товари».

Виробничi запаси Незавершене
виробництво Готова продукцiя Товари Всього
Залишок на початок року 19067 - - - 19067
Балансова вартiсть запасiв, переданих пiд заставу для гарантiї зобов’язань - - - - -
Списання у зв’язку з припиненням визнання згiдно МСФЗ - - - - -
Надiйшло запасiв за 2014 рiк 125 - - 2 127
Собiвартiсть використаних запасiв (224) - - (2) (226)
Собiвартiсть реалiзованих запасiв - - - - -
Резерв знецiнення запасiв станом на 31.12.2014 року - - - - -
Залишок на кiнець року 18968 - - - 18968
Балансова вартiсть запасiв, переданих пiд заставу для гарантiї зобов’язань - - - - -
Запаси вiдображенi за первiсною вартiстю.
Запасiв, переданих у переробку, на комiсiю немає.
Зменшення та збiльшення чистої вартостi реалiзацiї запасiв протягом 2014 року не було.

Примiтка до рядкiв №12 Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1125 «Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги», 1130-1155 «Iнша поточна дебiторська заборгованiсть».

Найменування показника структури поточної дебiторської заборгованостi Станом на 31.12.2014 р. Станом на 01.01.2014 р.
Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги 1 163 894
Резерв пiд знецiнення (377) (254)
Балансова вартiсть дебiторської заборгованостi за товари, роботи, послуги 786 640
Заборгованiсть за розрахунками з пiдзвiтними особами 14 14
Заборгованiсть за розрахунками за претензiями - -
Заборгованiсть за виданими авансами 64 142
Заборгованiсть за розрахунками з Фондом соцiального страхування з тимчасової втрати працездатностi 5 -
Заборгованiсть за розрахунками з бюджетом 2 -
Заборгованiсть за розрахунками з iншими дебiторами 1 082 917
Резерв пiд знецiнення (869) (869)
Балансова вартiсть iншої поточної заборгованостi 298 204
в т.ч. заборгованiсть зв’язаних сторiн 25 25

Згiдно з облiковою полiтикою товариства, резерв пiд знецiнення дебiторської заборгованостi визначається розрахунковим методом на пiдставi iсторичних даних щодо дебiторської заборгованостi. Утворення, використання та залишок резерву сумнiвних боргiв за кожною статтею поточної дебiторської заборгованостi:

Стаття поточної дебiторської заборгованостi Залишок резерву станом на 01.01.2014р., тис. грн. Утворено (нараховано) протягом 2014 року Використано протягом 2014 року Залишок резерву станом на 31.12.2014 р., тис. грн.
Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги 254 123 - 377
Заборгованiсть за виданими авансами - - - -
Заборгованiсть за розрахунками з iншими дебiторами 869 - - 869
Всього 1 123 123 - 1 246



Примiтка № 13 до рядкiв Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1165, 1166, 1167 «Грошi та їх еквiваленти» та Звiту про рух грошових коштiв.

Кошти на депозитних рахунках вiдсутнi. Невикористаних запозичених коштiв немає.
Не грошових операцiй iнвестицiйної та фiнансової дiяльностi не вiдбувалося протягом 2013 року та 2014 рокiв. Сальдо грошових коштiв, якi є в наявностi та якi недоступнi для використання товариством, вiдсутнє станом на 31.12.2014 року. Товариство не придбавало не продавало майновi комплекси протягом 2014 року.

Примiтка № 14 до рядка Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1190 «Iншi оборотнi активи».
Iншi оборотнi активи Товариства станом на 01.01.2014 та на 01.01.2015 року складають, вiдповiдно 0 тис. грн. та 5 тис. грн. i сформованi за рахунок залишкiв за дебетом рахунку 651 «Зобов’язання за розрахунками з загальнообов’язкового соцiального страхування», станом на 31.12.2014 року iншi оборотнi активи в товариства вiдсутнi.

Примiтка № 15 до рядкiв Балансу (Звiту про фiнансовi результати) 1400-1495 «Власний капiтал».
Власний капiтал товариства має наступну структуру:

Найменування показника структури капiталу Станом на 31.12.2014 р. Станом на 01.01.2014 р. Призначення та умови використання.
Зареєстрований акцiонерний капiтал 9 082 9 082 Вiдображено розмiр зареєстрованого акцiонерного капiталу згiдно законодавства України та Статуту товариства
Капiтал у дооцiнках 8 120 8 120 Вiдображено суму дооцiнки необоротних активiв
Додатковий капiтал 26 26 Вiдображено суму iншого додаткового капiталу, до якого включено вартiсть основних засобiв, що не увiйшли до статутного фонду, а також iншi фонди, створенi, згiдно з законодавством України та Статутом товариства.
Резервний капiтал - Резервний капiтал товариства створюється в розмiрi, що становить не менше 25% статутного капiталу товариства i використовується для покриття витрат, пов’язаних з вiдшкодуванням збиткiв позапланових витрат.
Нерозподiлений прибуток ( непокритий збиток) (5 199)
(4 872)
Прибуток товариства утворюється з надходжень вiд господарської дiяльностi пiсля покриття матерiальних та прирiвняних до них витрат i витрат на оплату працi. Чистий прибуток залишається у повному розпорядженнi товариства. Порядок розподiлу прибутку визначається загальними зборами акцiонерiв. Станом на 31.12.2014 року товариство має непокритий збиток в сумi 4872 тис. грн..
Всього 12 029 12 356 х

Товариство розкриває наступну iнформацiю про акцiонерний капiтал.

Статутний капiтал та емiсiйнi рiзницi (емiсiйний дохiд).

Найменування статтi Кiлькiсть акцiй в обiгу
(шт.) Простi акцiї Емiсiйний дохiд Привiле-йованi акцiї Власнi акцiї (паї), що викупленi в акцiонерiв (учасникiв) Усього
1 2 3 4 5 6 7
Залишок на 01.01.2014 року (шт.) 36328243 36328243 - - - 36328243
Випуск нових акцiй (паїв) - - - - - -
Власнi акцiї (паї), що викупленi в акцiонерiв (учасникiв) - - - - - -
Продаж ранiше викуплених власних акцiй (паїв) - - - - - -
Анульованi ранiше викупленi власнi акцiї - - - - - -
Залишок на 31.12.2014 року (шт.) 36328243 36328243 - - - 36328243


Найменування показника Станом на 31.12.2014 р. Станом на 01.01.2014 р.
Кiлькiсть акцiй дозволених для випуску (шт.) 36328243 36328243
Кiлькiсть випущених акцiй (шт.) 36328243 36328243
Номiнальна вартiсть акцiй (грн.) 9082085,75 9082085,75
Кiлькiсть акцiй, з якими пов’язанi привiлеї та обмеження (шт.) - -
Кiлькiсть акцiй, що належать самому товариству (шт.) - -
Кiлькiсть акцiй, якi перебувають у власностi членiв виконавчого органу товариства (шт.) 15217807 15217807
Кiлькiсть акцiй, зарезервованих для випуску, згiдно з опцiонами та iншими контрактами (шт.) - -
Кiлькiсть випущених i повнiстю сплачених акцiй (шт.) 36328243 36328243
Кiлькiсть випущених, але не повнiстю сплачених акцiй (шт) - -

Частки в статутному капiталi товариства представленi наступним чином:

Назва акцiонера Станом на 31.12.2014 р. Станом на 01.01.2014 р.
Сума
( грн.) частка
в % Сума
(грн.) частка
в %
ТОВ «АДЕЙ КОНСТРАКШНЗ» 3474982,25 38,262 3474982,25 38,262
Баранов К.М. 3804451,75 41,8896 3804451,75 41,8896
Регiональне вiддiлення ФДМУ 621145,25 6,8392 621145,25 6,8392
НВК «ДОВIДКА» 637382,25 7,01180 637382,25 7,01180
Iншi акцiонери – юридичнi особи, кожен з яких є власником менше 5% акцiй товариства 102562,5 1,3641 102562,5 1,3641
Iншi акцiонери – фiзичнi особи, кожен з яких є власником менше 5% акцiй товариства 441561,75 4,6333 441561,75 4,6333
Всього 9082085,75 100 9082085,75 100

Публiчне акцiонерне товариство «АРКСI» створене як Вiдкрите акцiонерне товариство «АРКСI» шляхом перетворення державного пiдприємства. Засноване на пiдставi наказу №7/2-ВП вiд 03 сiчня 1996 р. Регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Київськiй областi та перейменовано в ПУБЛIЧНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «АРКСI» у зв’язку з приведенням дiяльностi товариства у вiдповiднiсть iз вимогами Закону України «Про акцiонернi товариства» згiдно з рiшенням загальних зборiв акцiонерiв вiд 10 вересня 2010 року.
Публiчному акцiонерному товариству «АРКСI» належить майно, права та обов’язки Вiдкритого акцiонерного товариства «АРКСI».
Станом на 31 грудня 2014 року в товариствi вiдсутнi права, привiлеї та обмеження, якi супроводжують цей клас, включаючи обмеження з виплати дивiдендiв i повернення капiталу; вiдсутнi акцiї, зареєстрованi для випуску на умовах опцiонiв i контрактiв з продажу; частки акцiй, якi перебувають у власностi членiв виконавчого органу товариства становлять 15% вiд кiлькостi акцiй, що знаходяться в обiгу.
Протягом 2013 та 2014 рокiв дивiденди не нараховувались.

Власнi акцiї товариства, викупленi в акцiонерiв.
Протягом звiтного перiоду загальними зборами акцiонерiв товариства рiшення про викуп власних акцiй не приймалося та акцiї не викуповувались. Станом на 31 грудня 2014 року товариство не мало власних викуплених акцiй та не планує протягом 2015 року здiйснювати їх викуп. Iнформацiя про власнi акцiї розкривається в примiтках.

Чистi активи товариства.
Вартiсть чистих активiв товариства була розрахована згiдно з Методичними рекомендацiями Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку щодо визначення вартостi чистих активiв акцiонерних товариств вiд 17.11.2004 року № 485. Станом на 31 грудня 2014 року вартiсть чистих активiв товариства становить 12 029 тис. грн. i перевищує статутний капiтал на 2 947 тис. грн., що вiдповiдає вимогам чинного законодавства України, зокрема статтi 155 Цивiльного кодексу України вiд 16.01.2003 р. № 435-IV.

Примiтка № 16 до рядкiв Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1520 «Довгостроковi забезпечення» та 1521 «Довгостроковi забезпечення витрат персоналу» та 1660 «Поточнi забезпечення».

Вид забезпечення Балансова вартiсть
забезпечень всього
на 31.12.2014 В тому числi довго-строковi забезпечення В тому числi поточнi забезпечення Балансова вартiсть
забезпечень всього
на 01.01.2014 В тому числi довгосроковi забезпечення В тому числi поточнi забезпечення
Забезпечення на виплату вiдпусток 71 - 71 47 - 47
Забезпечення виплати винагороди за пiдсумками року - - - - - -
Всього 71 - 71 47 - 47
Забезпечення (резерви) товариством визнаються тiльки тодi, коли є юридичнi або випливаючi з практики зобов’язання, що виникли внаслiдок минулих подiй, та iснує висока ймовiрнiсть того, що погашення цього зобов’язання потребує вибуття ресурсiв, а також може бути здiйснена достовiрна оцiнка для визнання забезпечення.
Сума, визнана у якостi забезпечення (резерву), являє собою найбiльш точну оцiнку виплат, необхiдних для погашення поточного зобов’язання на звiтну дату, приймаючи до уваги ризики та невизначенiсть, пов’язанi iз зобов’язанням. Якщо для розрахунку забезпечення (резерву) використовуються грошовi потоки, якi необхiднi для погашення поточного зобов’язання, балансовою вартiстю забезпечення (резерву) вважається дисконтована вартiсть таких грошових потокiв.
Забезпечення на виплату вiдпусток працiвникам призначене для вiдшкодування майбутнiх операцiйних витрат на оплату вiдпусток працiвникам товариства. Сума забезпечення визначається щомiсячно як добуток фактично нарахованої заробiтної плати працiвникам i вiдсотку, обчисленого як вiдношення рiчної планової суми на оплату вiдпусток до загального планового фонду оплати працi.
Забезпечення на виплати винагороди за пiдсумками року, забезпечення наступних витрат на транспортування продукцiї, забезпечення на гарантiйне обслуговування, забезпечення (резерв) по судовим позивам, забезпечення (резерв) по бракованих виробах, забезпечення (резерв) по обтяжливим контрактам не створювалось у зв’язку з вiдсутнiстю ймовiрностi того, що буде вибуття ресурсiв у зв’язку з погашенням цих зобов’язань.

Примiтка № 17 до рядка Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1510 «Довгостроковi кредити банкiв».
Заборгованiсть за довгостроковими кредитами банкiв станом на 31.12.2014 року, 01.01.2014 року вiдсутня.

Примiтка № 18 до рядка Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1515 «Iншi довгостроковi зобов’язання».
Iншi довгостроковi зобов'язання в сумi 20 тис. грн. представленi в фiнансовiй звiтностi станом на 31.12.2014 року та станом на 31.12.2013 року заборгованiстю за договором безвiдсоткової фiнансової допомоги.

Примiтка № 19 до рядка Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1600 «Короткостроковi кредити банкiв».
Заборгованiсть за короткостроковими кредитами банкiв станом на 31.12.2014 року та 01.01.2014 року вiдсутня.

Примiтка № 20 до рядка Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1690 «Iншi поточнi зобов’язання».

Iншi поточнi зобов’язання Станом на 31.12.2014 р. Станом на 01.01.2014 р.
Розрахунки за нарахованими вiдсотками - -
Податковий кредит - -
Розрахунки з iншими кредиторами - -
Всього - -
Iншi поточнi зобов’язання 43 192
Всього 43 192


Примiтка № 21 до рядкiв Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний дохiд) 2000, 2120, 2220, 2240.

Група доходiв 2014 рiк 2013 рiк
Всього,
без ПДВ у т.ч. за бартерними контрактами Всього,
без ПДВ у т.ч. за бартерними контрактами
Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв), робiт, послуг 6393 - 4212 -
Дохiд вiд дивiдендiв - - - -
Iншi операцiйнi доходи - - - -
дохiд вiд реалiзацiї iноземної валюти - - - -
дохiд вiд реалiзацiї iнших оборотних активiв - - - -
дохiд вiд операцiйної оренди активiв - - - -
дохiд вiд надання послуг мерчейдайзингу - - - -
дохiд вiд операцiйної курсової рiзницi - - - -
iншi операцiйнi доходи - - - -
Фiнансовi доходи - - - -
Iншi доходи - - - -

Примiтка № 22 до рядка Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний дохiд) 2120 «Iншi операцiйнi доходи».
Товариство не мало iнших операцiйних доходiв.

Примiтка № 23 до рядка Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний дохiд) 2130 «Адмiнiстративнi витрати».

Найменування статтi 2014 рiк 2013 рiк
Витрати на утримання персоналу 984 602
Амортизацiя основних засобiв 62 62
Амортизацiя програмного забезпечення та iнших нематерiальних активiв - -
Витрати на утримання основних засобiв та нематерiальних активiв, телекомунiкацiйнi та iншi експлуатацiйнi послуги 282 736
Витрати на послуги банкiв 16 6
Професiйнi послуги (аудиторськi, юридичнi …) 69 4
Витрати iз страхування - -
Iншi 1464 128
Усього адмiнiстративних витрат 2877 1538

Примiтка № 24 до рядка Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний дохiд) 2150 «Витрати на збут».
Товариство не мало витрат на збут.

Примiтка № 25 до рядка Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний дохiд) 090 «Iншi операцiйнi витрати».

Найменування статтi 2014 рiк 2013 рiк
Операцiйна оренда активiв - -
Результат вiд реалiзацiї iнших оборотних активiв - -
Штрафи, пенi, неустойки - -
Списання нестач та втрат цiнностей - -
Спонсорська допомога - -
Оплата лiкарняних за рахунок пiдприємства - -
Iншi 49 48
Всього iнших операцiйних витрат 49 48



Примiтка № 26 до рядкiв Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний дохiд) 2200 «Дохiд вiд участi в капiталi» та 2255 «Втрати вiд участi в капiталi».
Товариство не мало доходiв та втрат вiд участi в капiталi.

Примiтка № 27 до Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний дохiд).
Господарських операцiй, якi згiдно МСФЗ необхiдно вiдображати в Звiтi про сукупнi прибутки, товариство не здiйснювало.

Примiтка № 28 до рядкiв Балансу (Звiту про фiнансовий стан) 1045 «Вiдстроченi податковi активи», 1500 «Вiдстроченi податковi зобов’язання», та рядкiв Звiту про фiнансовi результати (Звiту про сукупний дохiд) 2300 «Витрати (дохiд) з податку на прибуток».

Складовi елементи витрат з податку на прибуток:

Складовi елементи 2014 рiк 2013 рiк
визнано у витратах перiоду визнано у складi власного капiталу визнано у витратах перiоду визнано у складi власного капiталу
Поточний податок на прибуток 6 - 16 -
Збiльшення (зменшення) вiдстроченого податкового зобов’язання 23 - 18 -
Зменшення (збiльшення) вiдстроченого податкового активу - - - -
Виправлення помилок - - - -
Всього витрати з податку на прибуток 29 34 -
Всього дохiд з податку на прибуток - - - -

Визнанi вiдстроченi податковi активи та зобов’язання:
Активи та зобов’язання, за якими виникають тимчасовi рiзницi, що призводять до визнання вiдстроченого податку на прибуток 31.12.2014 року 01.01.2014 року
Вiдстроче-ний подат-ковий актив Вiдстро-чене подат-кове зобов’я-зання Вiдстро-чений подат-ковий актив Вiдстро-чене подат-кове зобов’я-зання
Незавершене виробництво - - - -
Нематерiальнi активи - - - -
Основнi засоби - 41 - 26
Готова продукцiя - - - -
Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги (резерв сумнiвних боргiв) - - - -
Дебiторська заборгованiсть за розрахунками за виданими авансами - - - -
Фiнансовi iнвестицiї - - - -
Забезпечення виплат персоналу - - 8 -
Поточнi зобов’язання за розрахунками з одержаних авансiв - - - -
Перенесення податкового збитку на майбутнi перiоди - - - -
Всього ВПА, ВПЗ - 41 8 26
Визнається в звiтi про фiнансовий стан - 41 - 18
Для розрахунку вiдстрочених податкових зобов'язань станом на 31.12.2014 року використовувалась ставка податку на прибуток в розмiрi 18%, яка, згiдно з Податковим Кодексом України, буде дiяти протягом 2015 року. За нашими розрахунками ВПЗ станом на 31.12.2014 року становить 41 тис. грн., а ВПА вiдсутнi.

Примiтка № 29 «Розкриття iнформацiї щодо зв’язаних сторiн».
У вiдповiдностi до вимог МСФЗ 24 «Розкриття iнформацiї про зв'язанi сторони» товариство розкриває iнформацiю щодо операцiй i сальдо заборгованостi мiж товариством та зв'язаними сторонами. До зв'язаних сторiн товариство вiдносить: юридичних осiб, якi контролюють товариство (наприклад, материнська компанiя); юридичних та фiзичних осiб, якi мають таку частку в товариствi, яка надає їм змогу суттєво впливати на дiяльнiсть товариства (вважається, що часткою в товариствi, яка дає змогу суттєво впливати на дiяльнiсть товариства, є частка в розмiрi, що перевищує 50% статутного капiталу товариства); юридичних осiб, якi є дочiрнiми або асоцiйованими пiдприємствами для товариства; юридичних осiб, якi є спiльним пiдприємством, в якому товариство є контролюючим учасником; фiзичних осiб – членiв провiдного управлiнського персоналу товариства; близьких родичiв фiзичних осiб, якi мають частку в товариствi, яка надає їм змогу суттєво впливати на дiяльнiсть товариства, та членiв провiдного управлiнського персоналу товариства.

Операцiї, здiйсненi компанiєю зi зв’язаними сторонами протягом 2014 року:
Доходи та витрати за операцiями з пов’язаними сторонами за звiтний перiод:

Ря-док Найменування статтi Материнська компанiя Най-бiльшi учасники (акцiо-нери) Компанiї пiд спiль-ним контро-лем Дочiрнi компанiї Провiд-нийуправ-лiнсь-кийперсо-нал Асоцi-йованiкомпа-нiї Iншi пов’я-занiсторо-ни
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Доходи отриманi в т.ч.
1.1 Доходи отриманi вiд реалiзацiї товарiв, робiт, послуг - - - - - - -
1.2 Iншi операцiйнi доходи - - - - - - -
1.3 Дивiденди отриманi - - - - - - -
Всього доходiв - - - - - - -
2 Витрати понесенi в т.ч.
2.1 Витрати понесенi - - - - - -
Всього витрат - - - - - -







Залишки за операцiями зi зв'язаними сторонами станом на 31 грудня 2014 року:

Операцiя Материнська компанiя Найбiльшi акцiонери Провiдний управлiнський персонал Iншi зв’язанi сторони Асоцiйованi компанiї
Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги - - - - -
Довгострокова дебiторська заборгованiсть - - - - -
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть - - 25 -
-
Дебiторська заборгованiсть за авансами виданими - - - 100 -
Довгострокова кредиторська заборгованiсть - - - -
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги - - - - -
Iнша поточна кредиторська заборгованiсть - - - -
-

Залишки за операцiями зi зв'язаними сторонами станом на 01 сiчня 2014 року:

Операцiя Материнська компанiя Найбiльшi акцiонери Провiдний управлiнський персонал Iншi зв’язанi сторони Асоцiйованi компанiї
Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги - - - - -
Довгострокова дебiторська заборгованiсть - - - - -
Iнша поточна дебiторська заборгованiсть - - 25 -
-
Дебiторська заборгованiсть за авансами виданими - - - 100 -
Довгострокова кредиторська заборгованiсть - - - - -
Кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги - - - - -
Довгострокова кредиторська заборгованiсть - - - -
Iнша поточна кредиторська заборгованiсть - - - - -


Виплати, одержанi провiдним управлiнським персоналом компанiї, протягом 2014 року:

Види виплат Сума, тис. грн.
Поточнi виплати (заробiтна плата) 285
Довгостроковi виплати -
Платежi на основi акцiй -
Позики 50
Всього -

Примiтка № 30 «Розкриття iнформацiї по договорах оренди».
Протягом 2014 року товариство не здiйснювало операцiй з фiнансової оренди. За договорами операцiйної оренди, як орендар, товариство наводить наступну iнформацiю: договорiв невiдмовної оренди та невiдмовної суборенди товариство не укладало; непередбаченi оренднi платежi договорами оренди не передбаченi; вибiр мiж поновленням або придбанням активу та застереження щодо змiни цiн договорами оренди не передбаченi; обмеження договорами оренди не передбаченi.

Примiтка № 31 «Умовнi активи та зобов’язання».
Товариство не мало подiй, що вiдбулись станом на 31.12.2014 року, але не вiдображенi в iнших примiтках, за якими ймовiрнiсть вибуття ресурсiв, що втiлюють економiчнi вигоди, не вiдповiдає визначенню зобов’язання.
Товариство не мало подiй, що вiдбулись станом на 31.12.2014 року, але не вiдображенi в iнших примiтках, за якими iснує ймовiрнiсть надходження економiчних вигод.

Примiтка № 32 «Активи на вiдповiдальному зберiганнi».
Товариство не має станом на 31.12.2014 року активiв на вiдповiдальному зберiганнi.

Примiтка № 33 «Iнформацiя про списанi активи».

Види списаних активiв
Станом на 31.12.2014 р. Списано
за 2014 рiк Станом на 01.01.2014 р. Списано
за 2013 рiк
Списана дебiторська заборгованiсть - - - -
Невiдшкодованi недостачi та втрати вiд псування цiнностей - - - -
Всього - - - -

Примiтка № 34 «Iнформацiя про гарантiї та забезпечення отриманi».
Товариство не має станом на 31.12.2014 року отриманих гарантiй та забезпечень.

Примiтка № 35 «Операцiї з iнструментами власного капiталу».
Протягом 2014 року товариство не здiйснювало операцiй з iнструментами власного капiталу.
Протягом 2014 року товариство не призначало фiнансовi iнструменти iнструментами хеджування та не оформлювало документацiю про цiлi управлiння ризиком i стратегiю хеджування.

Примiтка № 36 «Iнформацiя про виконання значних правочинiв в 2014 роцi».
Товариство не здiйснювало значнi правочини, тобто правочини (крiм правочинiв з розмiщення товариством власних акцiй), учиненi товариством, якщо ринкова вартiсть майна (робiт, послуг), що є їх предметом, становить 10 i бiльше вiдсоткiв вартостi активiв товариства станом на 01.01.2014 року, вiдповiдно до Закону України «Про акцiонернi товариства» вiд 17.09.2008 р. № 514-VI та Статуту товариства.

Примiтка № 37 «Iнформацiя про вчинення товариством правочинiв в яких є зацiкавленiсть».
Протягом 2014 року товариство не здiйснювало правочинiв, щодо вчинення яких є зацiкавленiсть, вiдповiдно до статтi 71 Закону України «Про акцiонернi товариства» вiд 17.09.2008 р. № 514-VI.


Примiтка № 38 «Iнформацiя про корпоративне управлiння, у вiдповiдностi до Закону України «Про акцiонернi товариства» вiд 17.09.2008 р. № 514-VI».

Корпоративне управлiння товариством – це система вiдносин, яка визначає правила та процедури прийняття рiшень щодо дiяльностi товариства та здiйснення контролю, а також розподiл прав i обов’язкiв мiж органами товариства та його учасниками стосовно управлiння ним.
Система корпоративного управлiння ПАТ «АРКСI» має наступну структуру:
1) Вищий орган управлiння товариством – Загальнi збори.
2) Орган, що здiйснює захист прав акцiонерiв товариства, а також контролює та регулює дiяльнiсть виконавчого органу товариства – Наглядова рада.
3) Виконавчий орган, що здiйснює управлiння поточною дiяльнiстю товариства – Правлiння.
4) Орган, що здiйснює проведення перевiрок фiнансово-господарської дiяльностi товариства – Ревiзiйна комiсiя.
Посадовими особами органiв Товариства визнаються Голова та члени Наглядової ради, Голова та члени Правлiння Товариства, Голова та члени Ревiзiйної комiсiї.

Загальними зборами акцiонерiв (Протокол вiд №10/9-1 вiд 10 вересня 2010 року) були затвердженi наступнi документи, що регламентують функцiонування системи корпоративного управлiння ПАТ «АРКСI»:
- Положення про Загальнi збори акцiонерiв;
- Положення про Наглядову раду;
- Положення про Правлiння
- Положення про Ревiзiйну комiсiю.
До виключної компетенцiї Загальних зборiв Товариства належить: . визначення основних напрямiв дiяльностi Товариства; внесення змiн до Статуту Товариства; прийняття рiшення про анулювання викуплених акцiй; прийняття рiшення про змiну типу Товариства; прийняття рiшення про розмiщення акцiй; прийняття рiшення про збiльшення статутного капiталу Товариства; прийняття рiшення про зменшення статутного капiталу Товариства; прийняття рiшення про дроблення або консолiдацiю акцiй; затвердження положень про Загальнi збори, Наглядову раду, Правлiння та Ревiзiйну комiсiю, а також внесення змiн до них; затвердження рiчного звiту Товариства; розподiл прибутку i збиткiв Товариства; прийняття рiшення про викуп Товариством розмiщених ним акцiй; прийняття рiшення про форму iснування акцiй; затвердження розмiру рiчних дивiдендiв; прийняття рiшень з питань порядку проведення Загальних зборiв; обрання членiв Наглядової ради, затвердження умов цивiльно-правових або трудових договорiв, що укладатимуться з ними, встановлення розмiру їх винагороди, обрання особи, яка уповноважується на пiдписання цивiльно-правових договорiв з членами Наглядової ради; прийняття рiшення про припинення (у т.ч. дострокове) повноважень членiв Наглядової ради; обрання Голови та членiв Ревiзiйної комiсiї, прийняття рiшення про припинення (у т.ч. дострокове) їх повноважень; затвердження висновкiв Ревiзiйної комiсiї; прийняття рiшення про видiл та про припинення (лiквiдацiю, реорганiзацiю) Товариства, крiм випадкiв, передбачених законом, обрання комiсiї з припинення (лiквiдацiйної комiсiї) Товариства, затвердження порядку та строкiв припинення (лiквiдацiї, реорганiзацiї) Товариства, порядку розподiлу мiж акцiонерами майна, що залишається пiсля задоволення вимог кредиторiв, i затвердження лiквiдацiйного (передавального, розподiльчого) балансу (акта); прийняття рiшення за наслiдками розгляду звiту Наглядової ради, звiту Правлiння, звiту Ревiзiйної комiсiї; обрання голови та членiв лiчильної комiсiї Загальних зборiв; прийняття рiшення про розмiщення iнших цiнних паперiв, крiм акцiй, на суму, що перевищує 25 вiдсоткiв вартостi активiв Товариства; прийняття рiшення про вiдшкодування витрат на органiзацiю, пiдготовку та проведення Загальних зборiв, у випадках, встановлених законом та цим Статутом; прийняття рiшення про вчинення значного правочину, якщо ринкова вартiсть майна або послуг, що є предметом такого правочину, перевищує 25 вiдсоткiв вартостi активiв за даними останньої рiчної фiнансової звiтностi Товариства; вирiшення iнших питань, що належать до виключної компетенцiї Загальних зборiв згiдно з цим Статутом, або Положенням про Загальнi збори Товариства, або законом. Повноваження з вирiшення питань, що належать до виключної компетенцiї Загальних зборiв, не можуть бути переданi (делегованi) iншим органам Товариства.

Кiлькiсний склад Наглядової ради встановлюється Загальними зборами i має становити не менше 5 осiб, у т.ч. Голова Наглядової ради.
До виключної компетенцiї Наглядової ради належить: затвердження в межах своєї компетенцiї положень, якими регулюються питання, пов'язанi з дiяльнiстю Товариства, за винятком положень про Загальнi збори, Наглядову раду, Правлiння та Ревiзiйну комiсiю; прийняття рiшення про проведення рiчних (чергових) та позачергових Загальних зборiв, пiдготовка порядку денного та проектiв рiшень Загальних зборiв, прийняття рiшення про дату їх проведення та про включення пропозицiй до порядку денного, крiм скликання акцiонерами позачергових Загальних зборiв; прийняття рiшення про продаж ранiше викуплених Товариством акцiй; прийняття рiшення про розмiщення Товариством iнших цiнних паперiв, крiм акцiй, на суму, що не перевищує 25 вiдсоткiв вартостi активiв Товариства; прийняття рiшення про викуп розмiщених Товариством iнших, крiм акцiй, цiнних паперiв; затвердження ринкової вартостi майна (цiнних паперiв) у випадках, передбачених законом; затвердження умов трудового (цивiльно-правового) договору, який укладатиметься з Головою та членами Правлiння, встановлення розмiру їхньої винагороди; обрання реєстрацiйної комiсiї, за винятком випадкiв, встановлених законом, обрання (призначення) головуючого та секретаря Загальних зборiв; обрання аудитора (аудиторiв) Товариства та визначення умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розмiру оплати його послуг; визначення дати складення перелiку осiб, якi мають право на отримання дивiдендiв, порядку та строкiв виплати дивiдендiв; визначення дати складення перелiку акцiонерiв, якi мають бути повiдомленi про проведення Загальних зборiв, та дати складення перелiку акцiонерiв, якi мають право на участь у Загальних зборах вiдповiдно до Статуту Товариства; вирiшення питань про участь Товариства у промислово-фiнансових групах та iнших об'єднаннях (асоцiацiях), про заснування (створення), участь у заснуваннi (створеннi) та припинення (реорганiзацiю, лiквiдацiю) Товариством iнших юридичних осiб (у т.ч. дочiрнiх пiдприємств (товариств)), про здiйснення Товариством внескiв до статутних капiталiв юридичних осiб, про затвердження статутiв (iнших установчих документiв) дочiрнiх пiдприємств (товариств) та iнших юридичних осiб, частками (акцiями, паями) у статутному капiталi яких володiє Товариство, про створення та припинення (закриття) фiлiй, представництв та iнших вiдокремлених (структурних) пiдроздiлiв Товариства, про затвердження положень про фiлiї, представництва та iншi вiдокремленi (структурнi) пiдроздiли Товариства; вирiшення питань, передбачених законом, в разi злиття, приєднання, подiлу, видiлу або перетворення Товариства; прийняття рiшення про вчинення значних правочинiв у випадках, передбачених законом; визначення ймовiрностi визнання Товариства неплатоспроможним внаслiдок прийняття ним на себе зобов'язань або їх виконання, у тому числi внаслiдок виплати дивiдендiв або викупу акцiй;
прийняття рiшення про обрання оцiнювача (оцiнювачiв) майна Товариства та затвердження умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розмiру оплати його послуг; прийняття рiшення про обрання (замiну) депозитарiя цiнних паперiв та затвердження умов договору, що укладатиметься з ним, встановлення розмiру оплати його послуг;надсилання в порядку, передбаченому законом, письмових пропозицiй акцiонерам про придбання простих акцiй особою (особами, що дiють спiльно), яка придбала контрольний пакет акцiй Товариства; прийняття рiшення про запровадження в Товариствi посади внутрiшнього аудитора (створення служби внутрiшнього аудиту); обрання та звiльнення (припинення повноважень) корпоративного секретаря Товариства; утворення комiтетiв Наглядової ради та затвердження перелiку питань, якi передаються їм для вивчення та пiдготовки; у випадках, передбачених законом, прийняття рiшення про вчинення або вiдмову вiд вчинення Товариством правочину, щодо якого є заiнтересованiсть; затвердження порядку використання коштiв Резервного фонду Товариства в межах, дозволених законом та цим Статутом; визначення поточних напрямiв дiяльностi Товариства, затвердження рiчних планiв розвитку Товариства; затвердження принципiв органiзацiйно-управлiнської структури Товариства; надання згоди на вчинення (укладення) вiд iменi Товариства правочинiв (у т.ч. договорiв, угод, попереднiх договорiв; визначення складу та обсягу вiдомостей, що становлять комерцiйну таємницю та конфiденцiйну iнформацiю про дiяльнiсть Товариства, а також вжиття заходiв щодо забезпечення їх нерозголошення; здiйснення контролю за дiяльнiстю Правлiння, керiвникiв дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв Товариства з метою забезпечення вiдповiдностi господарської дiяльностi Товариства, його дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв чинному законодавству України, цьому Статуту Товариства, статутам дочiрнiх пiдприємств, положенням про вiдповiднi фiлiї та iншi вiдокремленi пiдроздiли, правилам, процедурам та iншим внутрiшнiм документам Товариства, здiйснення контролю за дотриманням в Товариствi норм чинного законодавства України; надання вiд iменi Товариства згоди на вчинення (укладення) дочiрнiми пiдприємствами (товариствами) Товариства таких правочинiв (у т.ч. договорiв, угод, попереднiх договорiв; вирiшення питань про участь дочiрнiх пiдприємств Товариства у промислово-фiнансових групах та iнших об'єднаннях (асоцiацiях), про заснування (створення), участь у заснуваннi (створеннi) та припинення (реорганiзацiю, лiквiдацiю) дочiрнiми пiдприємствами Товариства iнших юридичних осiб (у т.ч. дочiрнiх пiдприємств), про здiйснення дочiрнiми пiдприємствами Товариства внескiв до статутних капiталiв юридичних осiб, про затвердження статутiв (iнших установчих документiв) дочiрнiх пiдприємств та iнших юридичних осiб, частками (акцiями, паями) у статутному капiталi яких володiють дочiрнi пiдприємства Товариства, про створення та припинення (закриття) фiлiй, представництв та iнших вiдокремлених (структурних) пiдроздiлiв дочiрнiх пiдприємств Товариства, про затвердження положень про фiлiї, представництва та iншi вiдокремленi (структурнi) пiдроздiли дочiрнiх пiдприємств Товариства; визначення основних напрямкiв дiяльностi дочiрнiх пiдприємств, затвердження їхнiх рiчних планiв та звiтiв про виконання цих планiв; визначення порядку використання прибутку та покриття збиткiв вiд господарської дiяльностi дочiрнiх пiдприємств; прийняття будь-яких кадрових рiшень (в тому числi стосовно прийому на роботу (призначення), звiльнення, переведення) щодо керiвникiв дочiрнiх пiдприємств (товариств); прийняття рiшення про проведення позачергових ревiзiй та аудиторських перевiрок фiнансово-господарської дiяльностi Товариства, його дочiрнiх пiдприємств, фiлiй та представництв; розгляд висновкiв та матерiалiв службових перевiрок i внутрiшнiх розслiдувань, що проводяться Ревiзiйною комiсiєю, аудитором Товариства, державними контролюючими органами, внутрiшнiми пiдроздiлами Товариства; вирiшення iнших питань, що належать до виключної компетенцiї Наглядової ради згiдно iз законом або Статутом Товариства. питання, що належать до виключної компетенцiї Наглядової ради, не можуть вирiшуватися iншими органами Товариства, крiм Загальних зборiв, за винятком випадкiв, встановлених законом; отримувати iнформацiю та документи, що стосуються дiяльностi Товариства; вимагати звiтiв та пояснень вiд Голови та членiв Правлiння, iнших працiвникiв Товариства, дочiрнiх пiдприємств, фiлiй, представництв щодо їхньої посадової дiяльностi; вiдмiнити рiшення або розпорядження (наказ), прийнятi Правлiнням чи Головою Правлiння, якщо таке рiшення або розпорядження прийнято з порушенням норм чинного законодавства України чи цього Статуту, може заподiяти шкоду Товариству або суперечить метi дiяльностi Товариства; здiйснювати iншi дiї, якi можуть бути необхiдними для ефективного виконання Наглядовою радою своїх завдань.
Протягом 2014 року Наглядова рада провела 5 засiдань. Змiн у складi Наглядової ради протягом 2014 року не було. Винагорода членам Наглядової ради виплачується згiдно рiшення загальних зборiв в розмiрi, який визначений в договорах з головою та членами ради.

Виконавчим органом Товариства, який здiйснює управлiння поточною дiяльнiстю Товариства, є Правлiння (колегiальний виконавчий орган). Голова та члени Правлiння обираються (призначаються) Наглядовою радою на строк 3 (три) роки.
До компетенцiї Правлiння належить: надання згоди на вчинення (укладення) вiд iменi Товариства правочинiв (у т.ч. договорiв, угод, попереднiх договорiв); надання згоди на списання майна Товариства; визначення основних напрямкiв дiяльностi фiлiй та представництв, затвердження їхнiх рiчних планiв та звiтiв про виконання цих планiв; надання вiд iменi Товариства згоди на вчинення (укладення) дочiрнiми пiдприємствами (товариствами) Товариства таких правочинiв (у т.ч. договорiв, угод, попереднiх договорiв):затвердження вiд iменi Товариства документiв, якi пов’язанi з дiяльнiстю дочiрнiх пiдприємств (крiм статутiв дочiрнiх пiдприємств), в межах компетенцiї, передбаченої цим Статутом та статутами дочiрнiх пiдприємств; затвердження вiд iменi Товариства передавальних актiв (балансiв) та/або розподiльчих (розподiльних) актiв (балансiв) та/або лiквiдацiйних актiв (балансiв) дочiрнiх пiдприємств та iнших юридичних осiб, якi припиняються та частками (акцiями, паями) у статутному капiталi яких володiє Товариство; прийняття рiшень з iнших питань, що пов’язанi з дiяльнiстю дочiрнiх пiдприємств, в межах компетенцiї, передбаченої цим Статутом та статутами дочiрнiх пiдприємств; затвердження штатного розпису та фонду оплати працi працiвникiв Товариства, фiлiй та представництв вiдповiдно до затверджених Наглядовою радою принципiв органiзацiйно-управлiнської структури Товариства; прийняття будь-яких кадрових рiшень (в тому числi стосовно прийому на роботу, звiльнення, переведення) щодо керiвникiв фiлiй та представництв, визначення умов оплати працi керiвникiв фiлiй чи представництв Товариства; затвердження документiв, якi пов’язанi з дiяльнiстю фiлiй та представництв Товариства (крiм положень про фiлiї та представництва Товариства) в межах компетенцiї, передбаченої цим Статутом та положеннями про фiлiї та представництва; затвердження перелiку майна, яке передається фiлiям (представництвам), прийняття рiшення про повернення майна Товариства, яке передано фiлiям, представництвам чи набуто їхнiми керiвниками для Товариства; формування поточних планiв дiяльностi Товариства, включаючи фiнансовi та виробничi питання; розробка та подання на розгляд трудового колективу Товариства проекту колективного договору, забезпечення виконання Товариством обов’язкiв, взятих на себе згiдно з умовами колективного договору; органiзацiя ведення бухгалтерського облiку та звiтностi Товариства, органiзацiя документообiгу як в самому Товариствi, так i в його вiдносинах з iншими юридичними та фiзичними особами; вирiшення iнших питань, що пов’язанi з управлiнням поточною дiяльнiстю Товариства i вiднесенi до його компетенцiї чинним законодавством, статутом чи внутрiшнiми документами Товариства, а також питань, якi не входять в сферу компетенцiї Наглядової ради та Загальних зборiв.

Для проведення перевiрки фiнансово-господарської дiяльностi Товариства Загальнi збори обирають Ревiзiйну комiсiю. Кiлькiсний склад Ревiзiйної комiсiї становить 3 (три) члени, у т.ч. Голова Ревiзiйної комiсiї. Голова та члени Ревiзiйної комiсiї обираються Загальними зборами виключно шляхом кумулятивного голосування з числа фiзичних осiб, якi мають цивiльну дiєздатнiсть, на строк 3 (три) роки. Засiдання Ревiзiйної комiсiї скликаються її Головою в разi необхiдностi, але не рiдше одного разу на рiк. Будь-хто з членiв Ревiзiйної комiсiї, Наглядової ради або акцiонер (акцiонери), якi сукупно є власниками не менше нiж 10 вiдсоткiв простих акцiй Товариства, мають право вимагати проведення позачергового засiдання Ревiзiйної комiсiї, а Голова Ревiзiйної комiсiї зобов’язаний в такому випадку скликати та провести таке засiдання iз запропонованим iнiцiатором скликання порядком денним.

Права та обов'язки членiв Ревiзiйної комiсiї, порядок прийняття нею рiшень визначаються Положенням про Ревiзiйну комiсiю та договором, що укладається з кожним членом Ревiзiйної комiсiї, з урахуванням положень цього Статуту та чинного законодавства України.
Ревiзiйна комiсiя має право вносити пропозицiї до порядку денного Загальних зборiв та вимагати скликання позачергових загальних зборiв. Члени Ревiзiйної комiсiї мають право бути присутнiми на Загальних зборах та брати участь в обговореннi питань порядку денного з правом дорадчого голосу. Члени Ревiзiйної комiсiї мають право брати участь у засiданнях Наглядової ради та Правлiння у випадках, передбачених законом, цим Статутом або внутрiшнiми положеннями товариства. Ревiзiйна комiсiя має право залучати до проведення ревiзiй та перевiрок зовнiшнiх експертiв (у т.ч. аудиторiв), кандидатури яких погоджуються Наглядовою радою. Ревiзiйна комiсiя iнформує Загальнi збори про результати перевiрок фiнансово-господарської дiяльностi Товариства, складає та подає на затвердження Загальних зборiв висновок з аналiзом фiнансової звiтностi Товариства та дотримання Товариством законодавства пiд час провадження фiнансово-господарської дiяльностi, доповiдає про результати здiйснених нею ревiзiй та перевiрок Загальним зборам або Наглядовiй радi. Ревiзiйна комiсiя уповноважена вирiшувати питання, вiднесенi до її компетенцiї, якщо на її засiданнi присутнi не менше половини членiв її складу.Усi питання, що вiднесенi до компетенцiї Ревiзiйної комiсiї, вирiшуються колегiально. Кожен член Ревiзiйної комiсiї має один голос. Рiшення Ревiзiйної комiсiї приймаються простою бiльшiстю голосiв її членiв, якi присутнi на її засiданнi. При однаковiй кiлькостi голосiв голос Голови Ревiзiйної комiсiї є вирiшальним.
Протягом 2014 року Ревiзiйна комiсiя провела 2 засiдання.

Служба внутрiшнього аудиту.
Системою корпоративного управлiння товариства не передбачено створення служби внутрiшнього аудиту, а також посади внутрiшнього аудитора.

Примiтка №39. Iнформацiя про випадки виявленого шахрайства.
Протягом 2014 року системою корпоративного управлiння товариства не було виявлено фактiв шахрайства нi з боку працiвникiв товариства, нi з боку управлiнського та найвищого персоналу товариства, нi з боку третiх осiб.

Примiтка №40. «Економiчне середовище в якому товариство здiйснює свою дiяльнiсть».

Товариство усвiдомлює, що на процес рiшення поставлених завдань будуть впливати фактори зовнiшнього та внутрiшнього середовища, якi будуть стримувати або стимулювати його розвиток. Керiвництво товариства вважає за доцiльне окреслити коло таких найбiльш впливових зовнiшнiх та внутрiшнiх факторiв.
Фактори зовнiшнього середовища: Протягом 2014 року спостерiгалося суттєве погiршення економiчної ситуацiї, що було обумовлено веденням вiйськових дiй на сходi України та низьким зовнiшнiм попитом на фонi накопичених макроекономiчних дисбалансiв у попереднi роки. Зниження обсягiв виробництва базових галузей економiки України за 2014 рiк становило 9.6% у рiчному вимiрi, зокрема обсяги виробництва в промисловостi знизилися на 10.7%, будiвництвi – на 21.7%, оборот роздрiбної торгiвлi зменшився на 8.6%. Єдиною галуззю, виробництво якої зростало, було сiльське господарство (2.8%).
Серед факторiв, що обумовлювали економiчнi тенденцiї в 2014 роцi, були:
вiйськовi дiї на сходi України та розрив мiжрегiональних зв’язкiв унаслiдок анексiї АР Крим;
низький зовнiшнiй попит унаслiдок гальмування економiчного зростання країн – основних торговельних партнерiв;
ускладненi торговельнi вiдносини з Росiйською Федерацiєю;
зниження купiвельної спроможностi населення внаслiдок зменшення реальних доходiв населення;
погiршення фiнансових результатiв пiдприємств, звуження кредитної активностi, скорочення державного фiнансування та високий рiвень невизначеностi.
У зв'язку з полiтичною та фiнансовою кризою, якi спричинили девальвацiю нацiональної валюти, в Українi спостерiгається зростання напруженостi серед населення, падiння рiвня життя та проблеми в фiнансових вiдносинах.
В 2014 роцi фiнансовий ринок України, як i iншi галузi української економiки, суттєво постраждав внаслiдок полiтичної нестабiльностi, зовнiшньополiтичного конфлiкту, окупацiї АР Крим i воєнних дiй на сходi країни. Подiї, що вiдбуваються на сьогоднiшнiй день в Українi, ще тривалий час обмежуватимуть можливостi вiдновлення i розвитку ринку.
Всi вище перелiченi зовнiшнi фактори негативно впливають на дiяльнiсть товариства та породжують значнi сумнiви в його здатностi продовжувати свою дiяльнiсть на безперервнiй основi в майбутньому.

Внутрiшнi фактори: рiвень професiйних знань, вмiнь та навичок персоналу; технологiчна ефективнiсть; гнучкiсть системи управлiння товариством, та її адекватнiсть завданням, якi стоять перед ним; конкурентоспроможнiсть товариства в рiзних сегментах ринку; рiвень ризику по операцiях з покупцями; структура, строковiсть, стабiльнiсть та вартiсть ресурсiв; рiвень розвитку iнформацiйної системи товариства, її спроможнiсть забезпечувати пiдтримку прийняття управлiнських рiшень своєчасною та адекватною iнформацiєю; розвиненiсть вiдносин з клiєнтами, спектр продукцiї та послуг, їх якiсть i вартiсть.
Iснуючий вищеописаний стан економiки країни та тенденцiї її розвитку дозволяють зробити найбiльш точним лише короткочасний прогноз зовнiшнього середовища, в якому буде дiяти товариство, в залежностi вiд змiн якого необхiдно буде вносити корективи у перелiк поставлених завдань та комплексу заходiв по їх реалiзацiї.

Примiтка № 41 «Управлiння ризиками».
Операцiйний ризик – це ризик, що виникає внаслiдок людських, технiчних i технологiчних помилок. Операцiйний ризик пов’язаний з функцiонуванням галузi економiки, фiнансовими ринками, забезпеченням сировиною, ринками збуту, iнтенсивнiстю конкуренцiї. Операцiйний ризик включає в себе також ризик змiн у нормативно-правовому регулюваннi та наявнiсть полiтичної та економiчної кризи.
ПАТ АРКСI» веде основну дiяльнiсть в сферi ремонту та технiчного обслуговування електричного устаткування i надає в оренду власне нерухоме майно.
Станом на 31 грудня 2014 року кiлькiсть операцiйного ризику значна, якiсть управлiння потребує вдосконалення, сукупний ризик значний, напрям ризику зростає.
Пiд валютним ризиком товариство розумiє наявний або потенцiйний ризик для прибутку i капiталу, який виникає внаслiдок несприятливої змiни обмiнних валютних курсiв.
Станом на 31 грудня 2014 року кiлькiсть валютного ризику помiрна, якiсть управлiння потребує вдосконалення, сукупний ризик помiрний, напрям ризику зростає.
Юридичний ризик — це наявний або потенцiйний ризик для надходжень та капiталу, який виникає через порушення або недотримання товариством вимог законiв, нормативно-правових актiв, угод, прийнятої практики або етичних норм, а також через можливiсть двозначного тлумачення встановлених законiв або правил.
На сьогоднiшнiй день в Українi iснує комерцiйне i, особливо, податкове законодавство, положення якого допускають рiзну iнтерпретацiю. Крiм того, встановилася практика, коли податковi органи на свiй власний розсуд приймають рiшення, у той час як нормативна база для такого рiшення є недостатньою. Всi цi умови призводять до виникнення юридичного ризику, який може в майбутньому призвести до сплати штрафних санкцiй та адмiнiстративних стягнень.
Протягом 2014 року не було випадкiв невiдповiдностi дiяльностi товариства вимогам регулятивних органiв, яка могла б суттєво вплинути на фiнансову звiтнiсть в разi її наявностi.
Станом на 31 грудня 2014 року сукупний юридичний ризик значний, напрям ризику зростає.
Ризик репутацiї – це наявний або потенцiйний ризик для надходжень та капiталу, який виникає через несприятливе сприймання iмiджу товариства клiєнтами, контрагентами, акцiонерами або регулятивними органами.
Станом на 31.12.2014 року сукупний ризик репутацiї значний, напрям ризику зростає.
Стратегiчний ризик - це наявний або потенцiйний ризик для надходжень та капiталу, який виникає через неправильнi управлiнськi рiшення, неналежну реалiзацiю рiшень i неадекватне реагування на змiни в бiзнес-середовищi. Станом на 31.12.2014 року сукупний стратегiчний ризик значний, напрям ризику зростає.

Система оцiнювання та управлiння ризиками товариства охоплює всi ризики притаманнi дiяльностi товариства, забезпечує виявлення, вимiрювання та контроль кiлькостi ризикiв. Управлiння ризиками передбачає наявнiсть послiдовних рiшень, процесiв, квалiфiкованого персоналу i систем контролю. Корпоративне управлiння забезпечує чесний та прозорий бiзнес, вiдповiдальнiсть та пiдзвiтнiсть усiх залучених до цього сторiн.

Примiтка № 42 «Подiї пiсля дати балансу».
Подiй, iнформацiя про якi може вплинути на здатнiсть користувачiв фiнансової звiтностi робити вiдповiднi оцiнки та приймати рiшення, пiсля 31 грудня 2014 року не вiдбувались.

Керiвник Баранов К.М.
Головний бухгалтер Михайлова О.Ю.

д/н

д/н

д/н