ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО "ІСКРА."

Код за ЄДРПОУ: 14314512
Телефон: (095)390-09-74
e-mail: mmm-oksana@ukr.net
Юридична адреса: 08154, Київська область, Фастівський район, місто Боярка, вулиця Соборності, будинок 36
 
Дата розміщення: 27.04.2018

Річний звіт за 2017 рік

Примітки до фінансової звітності, складеної відповідно до міжнародних стандартів фінансової звітності

ПРИМIТКИ ДО ФIНАНСОВОЇ ЗВIТНОСТI
ПРИВАТНОГО АКЦIОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА
«IСКРА.»
за 2017 рiк станом на 31 грудня 2017 року
(в тисячах українських гривень)

Загальна iнформацiя про дiяльнiсть товариства:
1.1. Назва: ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «IСКРА.»
1.2. Код ЄДРПОУ: 14314512
1.3. Органiзацiйно-правова форма: акцiонерне товариство
1.4. Мiсцезнаходження: 08154, м. Боярка, вул. Соборностi, буд. 36
1.5. Вищим органом управлiння ПрАТ ««IСКРА.» є Загальнi збори акцiонерiв
1.6. Середня кiлькiсть працiвникiв протягом 2017 року складала – 1 особа, станом на 31.12.2017 р. – 1 особа
1.7. Основнi види дiяльностi:
Надання в оренду iнших машин, устаткування (КВЕД 77.39)
1.8. Опис основних видiв дiяльностi:
Товариство отримало доходiв на суму 252 тис. грн. в т.ч.:
- дохiд вiд надання в оренду машин в сумi 252,0 тис. грн. що становить 100,0% вiд
загальної суми доходiв.
Пiдготовка фiнансової звiтностi.

Основа складання фiнансової звiтностi
Фiнансова звiтнiсть товариства пiдготовлена у вiдповiдностi до Мiжнародних стандартiв фiнансової звiтностi (далi – МСФЗ), уключаючи всi ранiше прийнятi дiючi МСФЗ та тлумачення до них. Фiнансова звiтнiсть складена на основi облiкових даних товариства, вiдповiдним чином скоригованих i перекласифiкованих для представлення вiдповiдно до МСФЗ.
Ця фiнансова звiтнiсть була пiдготовлена на основi принципу iсторичної вартостi. Фiнансова звiтнiсть представлена в гривнях, а всi суми округленi до тисячi (тис.), якщо не вказано iнше.
Заява про вiдповiднiсть
Фiнансова звiтнiсть Товариства складена у вiдповiдностi з мiжнародними стандартами фiнансової звiтностi (далi - МСФЗ) в редакцiї Ради МСФЗ та вимог щодо звiтностi у вiдповiдностi до Закону України «Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi» вiд 16.07.99р. №996-ХIV зi змiнами та доповненнями.
Подання фiнансової звiтностi
Товариство подає звiт про фiнансовий стан в загальному порядку лiквiдностi. Взаємозалiк фiнансових активiв та фiнансових зобов'язань з вiдображенням нетто-суми в звiтi про фiнансовий стан здiйснюється тодi, i тiльки тодi, коли iснує юридично закрiплене право провести взаємозалiк визнаних сум i намiр провести розрахунки на нетто-основi, або реалiзувати актив одночасно з урегулюванням зобов'язання. Взаємозалiк доходiв i витрат у звiтi про прибутки i збитки та iнший сукупний дохiд буде здiйснюватися тiльки тодi, коли це вимагається або дозволяється стандартом фiнансової звiтностi або iнтерпретацiєю, про що зазначено в облiковiй полiтицi Товариства.
Iстотнi облiковi судження, оцiночнi значення та припущення
Пiдготовка фiнансової звiтностi вимагає вiд керiвництва товариства формування суджень, оцiнок та припущень, якi впливають на застосування принципiв облiкової полiтики, на суми активiв та зобов’язань, доходiв та витрат, вiдображених у звiтностi, та на розкриття iнформацiї щодо потенцiйних активiв та зобов’язань. Фактичнi результати можуть вiдрiзнятися вiд цих оцiнок. Оцiнки та припущення, на яких вони ґрунтуються, регулярно переглядаються. Результати перегляду облiкових оцiнок визнаються у перiодi, в якому вони переглядаються, а також у всiх наступних перiодах, на якi впливають такi оцiнки.

Припущення про безперервнiсть дiяльностi
Керiвництво Товариства оцiнило здатнiсть Товариства здiйснювати безперервну дiяльнiсть. Крiм того, керiвництву не вiдомо про наявнiсть невизначеностi, яка може викликати значний сумнiв щодо можливостi Товариства здiйснювати безперервну дiяльнiсть. Таким чином, фiнансова звiтнiсть готується на пiдставi припущення про безперервнiсть дiяльностi. Управлiнський персонал не має намiрiв лiквiдувати товариство чи припинити дiяльнiсть. Управлiнському персоналу не вiдомо про суттєвi невизначеностi, пов'язанi з подiями чи умовами, якi можуть спричинити значний сумнiв щодо здатностi товариства продовжувати дiяльнiсть на безперервнiй основi, крiм суттєвого погiршення економiчної ситуацiї в країнi. Детально iнформацiя розкрита в примiтцi № 40 «Економiчне середовище».

Справедлива вартiсть фiнансових iнструментiв
Якщо справедлива вартiсть фiнансових активiв i фiнансових зобов'язань, вiдображених у звiтi про фiнансовий стан, не може бути визначена на пiдставi цiн на активному ринку, вона визначається з використанням рiзних моделей оцiнок, включаючи математичнi моделi. Вихiднi данi для таких моделей визначаються на пiдставi спостережуваного ринку, якщо таке можливо, в iншому випадку, для визначення справедливої вартостi необхiдно застосовувати судження. Судження необхiдно здiйснювати з урахуванням лiквiдностi та iнших даних, що використовуються в моделi, таких як волатильнiсть довгострокових похiдних фiнансових iнструментiв i ставок дисконтування, припущень щодо рiвня дострокових платежiв i несплат по цiнним паперах, забезпечених активами.
Вiдстроченi податковi активи
Вiдстроченi податковi активи визнаються щодо податкових збиткiв в тiй мiрi, в якiй iснує значна ймовiрнiсть того, що буде отримано оподатковуваний прибуток, на який можуть бути зарахованi збитки. Для визначення суми вiдстрочених податкових активiв, яку можна визнати у фiнансовiй звiтностi на пiдставi ймовiрних строкiв та розмiру майбутнього оподатковуваного прибутку, а також майбутнiх стратегiй податкового планування, необхiдно припущення.
Основнi припущення, що стосуються майбутнього та основнi джерела невизначеностi оцiнки на кiнець звiтного перiоду, якi становлять значний ризик спричинити суттєве коригування балансової вартостi активiв та зобов’язань в наступному фiнансовому роцi.
При пiдготовцi фiнансової звiтностi товариство здiйснювало попереднi оцiнки впливу невизначених майбутнiх подiй на окремi активи та зобов’язання. Такi попереднi оцiнки базуються на iнформацiї, яка наявна у товариства на дату фiнансової звiтностi, тому фактичнi результати у майбутньому можуть вiдрiзнятися вiд таких оцiнок.

Змiни в облiковiй полiтицi та принципах розкриття iнформацiї
Змiни в облiковiй полiтицi на протязi 2017 року не вiдбувались.

Суттєвi положення облiкової полiтики.
Загальнi основи оцiнки елементiв фiнансової звiтностi
Для оцiнки елементiв фiнансової звiтностi використовуються наступнi типи оцiнок:
- iсторична вартiсть - сума, що сплачена в момент придбання активiв або отримана в обмiн на зобов'язання;
- поточна вартiсть - сума, яку потрiбно сплатити для придбання такого ж або аналогiчного активу на ринку в даний момент; для зобов’язань- за недисконтованою сумою грошових коштiв або їх еквiвалентiв, яка була б необхiдна для погашення зобов’язання на поточний момент;
- можлива цiна продажу - сума, яку можна отримати вiд реалiзацiї такого ж або аналогiчного активу в даний момент; для зобов’язань - за вартiстю їх погашення, тобто за недисконтованою сумою грошових коштiв або їх еквiвалентiв, яка, як очiкується, буде сплачена для погашення зобов’язань в ходi звичайної дiяльностi;
- дисконтована вартiсть – сума майбутнiх грошових потокiв пов’язаних з активом чи зобов’язанням, що скорегована на коэфiцiєнт тимчасової вартостi грошей.

Основнi засоби. Для облiку та складання звiтностi основнi засоби подiляються на наступнi класи (групи): машини та обладнання (у т.ч. обчислювальна технiка); iнструменти, прилади, iнвентар (меблi); iншi основнi засоби.
Первiсна оцiнка об’єктiв всiх груп основних засобiв здiйснюється за собiвартiстю, що включає цiну придбання (у т.ч. iмпортнi мита, податки, якi не вiдшкодовуються); будь-якi витрати, якi безпосередньо пов’язанi з доставкою активу до мiсця розташування та приведення його в стан, необхiдний для експлуатацiї; попередньо оцiненi витрати на демонтаж, перемiщення об’єкта та вiдновлення територiї, зобов’язання за якими товариство на себе бере. Подальша оцiнка основних засобiв здiйснюється за собiвартiстю мiнус будь-яка накопичена амортизацiя та будь-якi накопиченi збитки вiд зменшення корисностi.
Амортизацiя за всiма групами основних засобiв нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу. Термiн корисного використання та метод амортизацiї переглядаються один раз на рiк.
Нематерiальнi активи. Нематерiальнi активи – немонетарнi активи, якi не мають фiзичної субстанцiї та можуть бути iдентифiкованi, тобто можуть бути вiдокремленi або вiддiленi вiд товариства або виникають внаслiдок договiрних або iнших юридичних прав (незалежно вiд того, чи можуть вони бути вiдокремленi). Нематерiальнi активи визнаються лише тодi, коли iснує ймовiрнiсть того, що майбутнi економiчнi вигоди, що вiдносяться до активу, надходитимуть товариству та собiвартiсть активу можна достовiрно оцiнити. В момент первiсного визнання нематерiальнi активи оцiнюються за собiвартiстю. Наступна оцiнка здiйснюється за собiвартiстю за вирахуванням накопиченої амортизацiї та накопичених збиткiв вiд зменшення корисностi.
Амортизацiя всiх класiв (груп) нематерiальних активiв нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу. Термiн корисного використання та метод амортизацiї переглядаються один раз на рiк.
Iнвестицiйна нерухомiсть. Критерiї визнання iнвестицiйної нерухомостi полягають у ймовiрностi надходження до товариства майбутнiх економiчних вигiд, пов’язаних з iнвестицiйною нерухомiстю, i можливостi достовiрно оцiнити вартiсть iнвестицiйної нерухомостi. Первiсна оцiнка проводиться за собiвартiстю, включаючи витрати на операцiю. Подальша оцiнка здiйснюється за собiвартiстю мiнус будь-яка накопичена амортизацiя та будь-якi накопиченi збитки вiд зменшення корисностi.
Критерiї, що застосовуються товариством для вiддiлення iнвестицiйної нерухомостi вiд нерухомостi, зайнятою власником (основнi засоби): частку, яка утримується з метою орендної плати або для збiльшення капiталу, та частку, яка утримується для використання в основнiй дiяльностi товариства, можна продати окремо; якщо такi частки не можна продати окремо, нерухомiсть є iнвестицiйною нерухомiстю, якщо тiльки незначна, не бiльше 10%, її частка утримується для використання в основнiй дiяльностi.
Незавершенi капiтальнi iнвестицiї. Активи, що знаходяться в стадiї будiвництва, капiталiзованi як окремий компонент основних засобiв. Незавершене капiтальне будiвництво включає вартiсть будiвельних робiт, суму iнжинiрингових робiт, iншi прямi витрати та загальновиробничi витрати. Аванси, що виданi на придбання основних засобiв та капiтальне будiвництво вiдображаються в складi незавершених капiтальних iнвестицiй. По закiнченню будiвництва актив буде переведену у вiдповiдну групу основних засобiв. Амортизацiя буде нараховуватись з дати, коли актив буде побудований та стане придатним до використання. Незавершене будiвництво активiв, якi призначенi для продажу, вiдображається в складi запасiв. Незавершене будiвництво iнвестицiйної нерухомостi вiдображається як iнвестицiйна нерухомiсть.
Дебiторська заборгованiсть. Дебiторська заборгованiсть є непохiдним фiнансовим активом та визнається тiльки коли товариство стає стороною контрактних положень. Первiсна оцiнка дебiторської заборгованостi здiйснюється за справедливою вартiстю плюс витрати на операцiю, якi прямо вiдносяться до цього фiнансового активу. Справедливою вартiстю дебiторської заборгованостi є справедлива вартiсть наданої (отриманої) компенсацiї. Подальша оцiнка здiйснюється за амортизованою собiвартiстю, з урахуванням збиткiв вiд зменшення корисностi.
Станом на кожну звiтну дату товариство оцiнює, чи iснують об’єктивнi свiдчення того, що кориснiсть дебiторської заборгованостi зменшилася. Балансова вартiсть дебiторської заборгованостi зменшується через рахунок резерву пiд знецiнення з одночасним визнанням збитку за звiтний перiод. Якщо в наступному перiодi величина збитку вiд зменшення корисностi зменшується i це зменшення може бути об’єктивно спiввiднесено iз подiєю, що має мiсце пiсля визнання зменшення корисностi, то ранiше визнаний збиток вiд зменшення корисностi сторнується. Резерв пiд знецiнення дебiторської заборгованостi визначається розрахунковим методом на пiдставi iсторичних даних щодо дебiторської заборгованостi компанiї.
Запаси. Запаси при первiсному визнаннi облiковуються за собiвартiстю придбання. Собiвартiсть запасiв включає всi витрати на придбання, витрати на переробку та iншi витрати, понесенi пiд час доставки запасiв до їх теперiшнього мiсцезнаходження та приведення їх у теперiшнiй стан. В Балансi (Звiтi про фiнансовий стан) запаси вiдображаються за найменшою iз двох величин: первiсною вартiстю або вартiстю реалiзацiї. Уцiнки вiдображаються шляхом створення резерву пiд знецiнення запасiв. Вартiсть рекламних запасiв вiдноситься на витрати в момент придбання. Собiвартiсть одиниць запасiв визначається шляхом використання конкретної iдентифiкацiї їх iндивiдуальної собiвартостi.
Грошовi кошти та їх еквiваленти. Кошти на депозитних рахунках з термiном погашення бiльше 6 мiсяцiв вiдображається в звiтностi як поточнi фiнансовi iнвестицiї, з термiном погашення понад 1 рiк, як iншi довгостроковi фiнансовi iнвестицiї.
Iнвестицiї в асоцiйованi компанiї. Iнвестицiї в асоцiйованi компанiї облiковуються за методом участi в капiталi. Асоцiйованою компанiєю є компанiя, на яку товариство здiйснює суттєвий вплив. Суб’єкт господарювання втрачає суттєвий вплив на об’єкт iнвестування, коли вiн втрачає повноваження брати участь у прийняттi рiшень щодо фiнансових та операцiйних полiтик цього об’єкта iнвестування. Втрата суттєвого впливу може вiдбуватися зi змiною або без змiни абсолютних чи вiдносних прав власностi. У разi втрати суттєвого впливу товариство оцiнює i визнає iнвестицiї за справедливою вартiстю. Рiзниця мiж балансовою вартiстю iнвестицiї на момент втрати суттєвого впливу i її справедливою вартiстю визнаються в складi прибуткiв чи збиткiв.
Iнвестицiї, утримуванi до погашення. Iнвестицiї, утримуванi до погашення, визнаються, коли товариство становиться стороною за договором щодо таких активiв. Первiсна оцiнка здiйснюється за справедливою вартiстю плюс витрати на операцiю, якi прямо вiдносяться до цих фiнансових активiв. Подальша оцiнка здiйснюється за амортизованою вартiстю з використанням методу ефективної ставки вiдсотка. Наприкiнцi кожного звiтного перiоду компанiя оцiнює, чи iснують об’єктивнi свiдчення того, що кориснiсть iнвестицiй, утримуваних до погашення, зменшилася. При наявностi об’єктивних свiдчень того, що вiдбувся збиток вiд зменшення корисностi iнвестицiй, утримуваних до погашення, величина збитку визначається як рiзниця мiж балансовою вартiстю активу та теперiшньою вартiстю попередньо оцiнених майбутнiх грошових потокiв, дисконтованих за первiсною ефективною ставкою вiдсотка. Сума втрат вiд зменшення корисностi за iнвестицiями, утримуваними до погашення (iнвестицiї в борговi цiннi папери) визначається як рiзниця мiж їх балансовою вартiстю та теперiшньою вартiстю попередньо оцiнених майбутнiх грошових потокiв, дисконтованих за первiсною ефективною ставкою вiдсотка. Ця рiзниця визнається витратами звiтного перiоду.
Необоротнi активи, утримуванi для продажу, та групи вибуття. Необоротнi активи, утримуванi для продажу та групи вибуття визнаються в тому випадку, коли товариство не використовує їх в господарськiй дiяльностi, керiвництво має твердi намiри їх продати протягом одного року з дати класифiкацiї, ймовiрнiсть продажу висока, актив чи група можуть бути негайно проданi в поточному станi. Необоротнi активи, утримуванi для продажу та групи вибуття оцiнюються по найменшiй з двох величин – балансовiй вартостi чи справедливiй вартостi за виключенням затрат на продаж. Доходи та витрати вiд припиненої дiяльностi облiковуються окремо вiд доходiв та витрат вiд дiяльностi, що продовжується. Результат, за виключенням податкiв, вiдображається в звiтi про сукупнi доходи та витрати. Основнi засоби та нематерiальнi активи, якi класифiкуються як необоротнi активи, утримуванi для продажу, не амортизуються.
Фiнансовi активи, доступнi для продажу. Фiнансовi активи, доступнi для продажу, визнаються коли товариство стає стороною за договором у вiдношеннi таких активiв. Первiсна їх оцiнка здiйснюється за справедливою вартiстю, до якої додаються витрати на операцiю, якi прямо вiдносяться до придбання фiнансових активiв. Справедлива вартiсть визначається на базi котирувальної ринкової цiни. Якщо фiнансовий актив не має котирувань, то такий фiнансовий актив оцiнюється за справедливою вартiстю, яка базується на результатах нещодавнього продажу непов’язаним третiм сторонам, або шляхом розрахунку дисконтованих грошових потокiв (лише для боргових цiнних паперiв). Виняток складають iнвестицiї в iнструменти власного капiталу, за якими вiдсутнi котирувальнi ринковi цiни на активному ринку та чия справедлива вартiсть не може бути надiйно оцiнена, а також пов’язанi з ними похiднi iнструменти, якi оцiнюються за собiвартiстю. Проценти за фiнансовими активами, доступними для продажу, розрахованi за методом ефективної ставки, вiдображаються у Звiтi про фiнансовi результати за статтею «Процентнi доходи». Дивiденди за доступним для продажу iнструментом власного капiталу визнаються як прибуток, коли встановлено право товариства на отримання платежу.
Змiни справедливої вартостi вказаної категорiї фiнансових активiв вiдображаються в iншому сукупному прибутку (та, вiдповiдно, у власному капiталi) у тому перiодi, у якому вони виникли. Якщо зменшення справедливої вартостi доступного для продажу фiнансового активу визнано в iншому сукупному прибутку та є об’єктивне свiдчення зменшення корисностi активу, кумулятивний збиток, який був визнаний в iншому сукупному прибутку, виключається з власного капiталу i визнається у прибутку чи збитку як коригування внаслiдок перекласифiкацiї в сумi, яка дорiвнює рiзницi мiж вартiстю його придбання i поточною справедливою вартiстю, за вирахуванням збитку вiд зменшення корисностi цього фiнансового активу, ранiше визнаного у прибутку чи збитку. Якщо в наступному перiодi справедлива вартiсть боргового iнструмента, класифiкованого як доступний для продажу, збiльшується i це збiльшення може бути об’єктивно пов’язаним iз подiєю, що має мiсце пiсля визнання збитку вiд зменшення корисностi, то збиток вiд зменшення корисностi сторнується i визнається у прибутку чи збитку. Збитки вiд зменшення корисностi iнвестицiй в iнструменти власного капiталу, визнанi в прибутку чи збитку, не сторнуються.
Забезпечення (резерви). Забезпечення (резерви) визнаються тодi, коли товариство має поточне юридичне або конструктивне зобов’язання, яке виникло у результатi минулих подiй i ймовiрно, що для погашення цього зобов’язання потрiбне використання ресурсiв, котрi втiлюють у собi певнi економiчнi вигоди та розмiр таких зобов’язань можна достовiрно оцiнити.
Забезпечення створюються товариством для вiдшкодування наступних (майбутнiх) витрат:
• виплату вiдпусток працiвникам,
• виконання гарантiйних забезпечень,
• реструктуризацiю, виконаннi зобов’язань при припиненнi дiяльностi
• виконання зобов’язань щодо обтяжливих контрактiв визнається в сумi очiкуваного збитку тодi, коли витрати для виконання зобов’язань перевищують доходи вiд контракту.
Залишок забезпечення переглядається кожний рiк станом на 31 грудня i у разi потреби коригується (збiльшується, зменшується). Умовнi зобов’язання не визнаються в звiтi про фiнансовий стан, але розкриваються в примiтках до фiнансової звiтностi, за виключенням випадкiв коли ймовiрнiсть вiдтоку ресурсiв у результатi погашення є незначною. Умовний актив не визнається у звiтi про фiнансовий стан, але розкривається у примiтках до фiнансової звiтностi у тому випадку, коли iснує вiрогiднiсть надходження економiчних вигод.
Резерв сумнiвної заборгованостi
Пiдприємство створює резерв сумнiвної заборгованостi для облiку очiкуваних збиткiв у результатi неспроможностi контрагентiв здiйснити необхiднi платежi. Для оцiнки достатностi резерву сумнiвної заборгованостi керiвництво пiдприємства враховує оцiнки дебiторської заборгованостi по строкам виникнення, статистики списання за попереднi звiтнi перiод, платiжеспроможностi контрагентiв та змiн в строках платежiв зi сторони замовникiв.
Оренда. Якщо товариство виступає у якостi орендаря за угодою про операцiйну оренду, оренднi платежi визнаються як витрати на прямолiнiйнiй основi протягом строку оренди. Якщо товариство виступає у якостi орендаря за угодою про фiнансову оренду, на початку строку оренди визнаються активи та зобов’язання, що дорiвнюють справедливiй вартостi орендованого майна на початку оренди, або (якщо вони меншi за справедливу вартiсть) за теперiшньою вартiстю мiнiмальних орендних платежiв, яка визначається на початку оренди. Ставкою дисконту, яка застосовується при обчисленнi теперiшньої вартостi мiнiмальних орендних платежiв, є припустима ставка вiдсотка при орендi. В подальшому мiнiмальнi оренднi платежi розподiляються мiж фiнансовими витратами та зменшенням непогашених зобов’язань. Фiнансовi витрати розподiляються на кожен перiод протягом строку оренди таким чином, щоб забезпечити сталу перiодичну ставку вiдсотка на залишок зобов’язань. Непередбаченi оренднi плати вiдображаються як витрати в тих перiодах, у яких вони понесенi.
Необоротнi активи, отриманi за договором фiнансової оренди, облiковуються вiдповiдно до МСБО 16 «Основнi засоби» або МСБО 38 «Нематерiальнi активи».
Визнання доходу та витрат. Виручка визнається в тому випадку, якщо отримання економiчних вигод оцiнюється як ймовiрне, i якщо виручка може бути надiйно оцiнена, незалежно вiд дати здiйснення платежу. Виручка оцiнюється за справедливою вартiстю отриманої, або що належить до отримання винагороди з врахуванням визначених в договорi умов платежу за виключенням податкiв. Виручка вiд продажу товарiв признається в момент передачi ризикiв та вигод вiд володiння товаром покупцевi. Виручка вiд надання послуг визнається в момент завершеностi робiт. Процентний дохiд та витрати по всiх фiнансових iнструментах, що оцiнюються за амортизованою вартiстю, процентних фiнансових активах, що класифiкуються в якостi на продаж, визнаються з використанням методу ефективної ставки вiдсотка. Процентний дохiд включається до складу доходiв вiд фiнансування в звiтi про сукупний дохiд. Дивiденди визнаються в момент встановлення права товариства на їх отримання. Дохiд вiд iнвестицiйної нерухомостi, наданої в операцiйну оренду, оцiнюється по прямолiнiйному методу протягом строку оренди.
Витрати по позиках включають сплату вiдсоткiв та iншi витрати, понесенi товариством у зв’язку з отриманням позик. Затрати по позиках, якi пов’язанi з придбанням, будiвництвом чи виробництвом активу, який обов’язково потребує довготривалого перiоду для його пiдготовки до використання або продажу, капiталiзуються як частина первiсної вартостi такого активу. Всi iншi затрати по позиках вiдносяться до витрат в тому перiодi, в якому були понесенi.
Пенсiї та iншi винагороди працiвникам по закiнченню трудової дiяльностi. Згiдно iз вимогами законодавства України державна пенсiйна система передбачає розрахунок поточних виплат роботодавцем як вiдповiдний процент вiд поточної загальної суми виплат працiвникам. Такi витрати вiдображаються у перiодi, в якому зароблена вiдповiдна заробiтна плата. Пiсля виходу працiвникiв на пенсiю усi виплати працiвникам здiйснюються iз фонду соцiального захисту. Товариство не має жодних пенсiйних зобов’язань щодо нарахування пенсiй, окрiм вищенаведених внескiв у державну пенсiйну систему України, якi потребують нарахування. Окрiм того, товариство не має жодних iнших зобов’язань за виплатами пiсля звiльнення працiвникiв або iнших iстотних виплат, якi потребують нарахування.
Податок на прибуток. Витрати з податку на прибуток товариства формуються як сума поточних податкових витрат, розрахованих на базi оподатковуваного прибутку за правилами податкового законодавства, та вiдстрочених податкових витрат (доходiв). Вiдстроченi податковi витрати (доходи) виникають внаслiдок визнання в прибутку чи збитку вiдстрочених податкових активiв та/або вiдстрочених податкових зобов’язань.
Вiдстроченi податковi зобов’язання визнаються щодо всiх тимчасових рiзниць, що пiдлягають оподаткуванню, крiм випадкiв, коли такi рiзницi виникають вiд первiсного визнання активу чи зобов’язання. Вiдстрочений податковий актив визнається щодо всiх тимчасових рiзниць, що пiдлягають вирахуванню, тiєю мiрою, якою є ймовiрним, що буде отримано оподатковуваний прибуток, до якого можна застосувати тимчасову рiзницю, яка пiдлягає вирахуванню, за винятком ситуацiй, коли вiдстрочений податковий актив виникає вiд первiсного визнання активу або зобов’язання. Отримання достатнього оподатковуваного прибутку є ймовiрним тодi, коли вiдстрочений податковий актив може бути зарахований проти вiдстроченого податкового зобов’язання, яке вiдноситься до того самого податкового органу, та буде вiдновлено в тому самому перiодi, що i актив, або в тому перiодi, в якому збиток, що виникає з активу, може бути вiднесений на попереднiй або послiдуючий перiод. У випадках, коли немає достатнiх вiдстрочених податкових зобов’язань щоб зарахувати вiдстрочений податковий актив, актив вiдображається в тiй мiрi, в якiй ймовiрно виникнення достатнього оподатковуваного прибутку в майбутнiх перiодах.
Податок на додану вартiсть. Дохiд, витрати та активи визнаються за виключенням податку на додану вартiсть, крiм випадкiв, коли ПДВ, виник при покупцi активiв або понесення витрат, який не вiдшкодовується з бюджету. В такому випадку ПДВ включається до вартостi активу або витрат. Дебiторська та кредиторська заборгованостi вiдображаються з врахуванням ПДВ. Аванси отриманi та аванси сплаченi вiдображаються без ПДВ.
Первiсне визнання операцiй з пов’язаними особами. В ходi своєї звичайної дiяльностi товариство здiйснює операцiї з пов’язаними особами. У вiдповiдностi до МСФЗ, фiнансовi iнструменти повиннi спочатку вiдображатись за справедливою вартiстю. За вiдсутностi активного ринку для таких операцiй для того, щоб визначити, чи проводились операцiї за ринковими або неринковими процентними ставками, використовуються професiйнi судження. Основою для судження є цiноутворення на аналогiчнi види операцiй з непов’язаними сторонами та аналiз ефективної процентної ставки.
Виплати, основанi на акцiях. Дивiденди вiдображаються в тому перiодi, в якому вони оголошенi. Iнформацiя про дивiденди, що оголошенi пiсля звiтного перiоду, але до того, як фiнансова звiтнiсть була затверджена до випуску, вiдображається в примiтцi «Подiї пiсля закiнчення звiтного перiоду». Базисний прибуток на акцiю обчислюється шляхом дiлення прибутку (чисельник), на середньозважену кiлькiсть звичайних акцiй, якi перебувають в обiгу протягом звiтного перiоду (знаменник).
Взаємозалiк статей активiв та зобов’язань. Фiнансовi активи та фiнансовi зобов’язання згортаються, а в балансi вiдображається сальдовий залишок, тiльки якщо товариство має юридичне право здiйснити залiк визнаних у балансi сум i має намiр або зробити взаємозалiк, або реалiзувати актив та виконати зобов’язання одночасно. При облiку передачi фiнансового активу, який не веде до припинення визнання такого активу, товариство не згортає переданий актив та пов’язане з ним зобов’язання. Станом на 31.12.2017 товариство не здiйснювало взаємозалiкiв активiв i зобов’язань балансу.
Виправлення помилок i змiни у фiнансових звiтах. Помилки у фiнансових звiтах не допускалися, змiни у фiнансовi звiти, що пов’язанi з виправленням помилок, не вносилися.

Перехiд на новi та переглянутi стандарти.
Стандарти, що набули чинностi з 1 сiчня 2017 року i пiзнiше.
Новий МСФЗ 9 (2014) «Фiнансовi iнструменти» замiнює собою МСФЗ 9 (2009), МСФЗ 9 (2010) та МСФЗ 9 (2013), але ця версiя залишається доступною для застосування, якщо вiдповiдною датою первiсного застосування є дата до 1 лютого 2015 року. Стандарт набрання чинностi з 01 сiчня 2018 року. У вiдповiдностi до МСФЗ 9, iснує три категорiї облiку боргових iнструментiв: за амортизованою вартiстю, за справедливою вартiстю через iнший сукупний дохiд i за справедливою вартiстю через прибутки/збитки. Принципи оцiнки кожної категорiї є аналогiчними до дiючих вимог МСБО 39. Класифiкацiя залежить вiд бiзнес-моделi управлiння фiнансовими активами та вiд того, чи включають контрактнi потоки грошових коштiв платежi за основною сумою заборгованостi i проценти. Iнвестицiї в iнструменти капiталу завжди оцiнюються за справедливою вартiстю. Однак, керiвництво може прийняти безвiдкличне рiшення про представлення змiн в справедливiй вартостi в звiтi про iнший сукупний дохiд, якщо даний iнструмент не вiдноситься до категорiї «призначений для торгiвлi». Якщо ж вiн вiдноситься до категорiї «призначений для торгiвлi», то змiни справедливої вартостi включаються до складу прибуткiв/ збиткiв. Всi iншi iнструменти (у тому числi всi похiднi iнструменти), оцiнюються за справедливою вартiстю з вiдображенням змiн у складi прибутку або збитку. МСФЗ 9 мiстить «три етапний» пiдхiд до облiку кредитних збиткiв, який заснований на змiнах кредитної якостi фiнансових активiв з моменту їх первiсного визнання. Активи проходять через три етапи змiн кредитної якостi, в залежностi вiд того, як пiдприємство повинно оцiнювати збитки вiд зменшення корисностi або застосовувати метод ефективної процентної ставки. При значному збiльшеннi кредитного ризику зменшення корисностi оцiнюється за допомогою очiкуваних кредитних збиткiв за весь строк дiї кредиту, а не за 12 мiсяцiв. Переглянутий варiант МСФЗ 9 представляє нову модель облiку хеджування, яка розроблена, щоб бути бiльш тiсно пов'язана з тим, як суб'єкт господарювання здiйснює дiяльнiсть з управлiння ризиками при хеджуваннi фiнансових i нефiнансових ризикiв. Компанiя не застосовувала МСФЗ 9 (2014) до своєї фiнансової звiтностi за 2016 рiк.
МСФЗ 15 «Виручка за контрактами з клiєнтами» вступає в силу щодо рiчних звiтних перiодiв, що починається з або пiсля 1 сiчня 2018 року. Дострокове застосування дозволено. Стандарт забезпечує єдину комплексну модель облiку виручки на основi п'ятиступiнчастої моделi, яка може застосовуватися до всiх договорiв з клiєнтами. П'ять крокiв до моделi:
- iдентифiкувати договiр з клiєнтом;
- iдентифiкувати виконання зобов'язань за договором;
- визначити цiну операцiї;
- розподiлити цiну операцiї на зобов'язання виконавця за договором;
- визнавати виручку, в момент (по мiрi) виконання зобов'язання виконавця.
В стандартi також надаються рекомендацiї на такi теми як: методи оцiнки ступеню завершеностi робiт; продаж з правом повернення; критерiї аналiзу «принципал-агент»; невiдшкодованi авансовi платежi; договори зворотної покупки; договори комiсiї; договори продажу без перемiщення товарiв; приймання клiєнтом; розкриття iнформацiї про компоненти виручки.
Станом на дату затвердження цiєї фiнансової звiтностi такi стандарти та тлумачення, а також поправки до стандартiв, були випущенi, але ще не набули чинностi стосовно звiтного перiоду:

Стандарти/тлумачення
Набувають чинностi щодо рiчних облiкових перiодiв,якi починаються з або пiсля

МСФЗ 9 - «Фiнансовi iнструменти»
МСФЗ 15; - «Доходи вiд реалiзацiї за договорами iз клiєнтами»
МСФЗ 16 - «Оренда»

Поправки до МСФЗ 2 - «Класифiкацiя та оцiнка транзакцiй на основi акцiй» Поправки до МСФЗ 10 та МСБО 28 - «Продаж або внесення активiв мiж iнвестором та його асоцiйованим або спiльним пiдприємством»
1 сiчня 2018 року
1 сiчня 2018 року

1 сiчня 2019 року

1 сiчня 2018 року
Дата буде визначена Радою МСБО

iз МСФЗ 4 «Страховi контракти»
КТМФЗ 22 - «Операцiї з iноземною валютою та попередня оцiнка»
МСБО 40 - «Передача iнвестицiйної нерухомостi»
Щорiчнi вдосконалення МСФЗ за перiод 2014-2016 рокiв
1 сiчня 2018 року
1 сiчня 2018 року

1 сiчня 2018 року
1 сiчня 2018 року
При пiдготовцi фiнансової звiтностi за рiк, що закiнчився 31 грудня 2017 року Товариство застосувало всi новi та переглянутi стандарти та iнтерпретацiї, доречнi до його операцiй та є обов'язковими для застосування при складаннi звiтностi, починаючи з 1 сiчня 2017 р. Застосування наступних доповнень та змiн до стандартiв та iнтерпретацiй, не призвело до будь-якого впливу на облiкову полiтику, фiнансовий стан чи результати дiяльностi Товариства:
Поправки до МСБО 1 "Подання фiнансової звiтностi" роз’яснюють, як застосовувати концепцiю суттєвостi на практицi. Цi поправки застосовуються для рiчних Звiтних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2017року або пiзнiше. Товариство не очiкує, що застосування даних поправок суттєво вплине на фiнансову звiтнiсть.
Поправки до МСБО 16 i МСБО 38 "Роз'яснення прийнятних методiв амортизацiї".
Поправки до МСБО 16 забороняють здiйснювати амортизацiю основних засобiв пропорцiйно доходу. Пiсля внесення поправок МСБО 38 вводить спростовне припущення того, що виручка не є належною основою для амортизацiї нематерiального активу. На даний час Товариство використовує прямолiнiйний метод амортизацiї основних засобiв i нематерiальних активiв, тому застосування даних поправок до МСБО 16 та МСБО 38 не вплинуло на фiнансову звiтнiсть
Щорiчнi удосконалення МСФЗ, перiод 2012-2014 рокiв дата набрання чинностi яких припадає, починаючи з 01.01.2017р:
Поправки до МСФЗ 5 мiстять спецiальне керiвництво для ситуацiй, коли компанiя рекласифiкує актив (або групу вибуття) iз категорiї призначених для продажу в категорiю призначених для розподiлу власникам (або навпаки). Поправки роз'яснюють, що така змiна має розглядатися як продовження початкового плану вибуття, а отже, вимоги МСФЗ 5 щодо змiн в планi продажу не застосовуються. Поправки також роз'яснюють вимоги щодо припинення облiку активiв (або групи вибуття) в якостi призначених для розподiлу власникам.
Поправки до МСФЗ 7 мiстять додаткове керiвництво для визначення того, чи є договори на обслуговування триваючою участю в переданому активi з метою розкриття iнформацiї щодо переданих активiв.
Поправки до МСБО 19 пояснюють, що ставка, яка використовується для дисконтування зобов'язань за програмою виплат по закiнченнi трудової дiяльностi визначається на основi ринкової прибутковостi високоякiсних корпоративних облiгацiй станом на кiнець звiтного перiоду.
МСФЗ ов14 "Вiдстроченi рахунки тарифного регулювання" (прийнятий в 2013 роцi i обов'язковий до Застосування для рiчних звiтних перiодiв, що розпочинаються з 1 сiчня 2017 року або пiсля цiєї дати) визначає вимоги щодо вiдображення у фiнансовiй звiтностi залишкiв, за вiдстроченими рахунками тарифного регулювання, якi виникають, коли суб'єкт господарювання надає товари або послуги клiєнтам за цiною або ставкою, яка пiдлягає тарифному регулюванню. Прийнятий стандарт не вплинув на фiнансову звiтнiсть Товариства бо операцiї, що пiдпадають пiд регулювання вищеназваного стандарту, вiдсутнi.
Стандарти, якi були випущенi, але ще не вступили в силу:
Наступнi стандарти та тлумачення не були впровадженi, тому що вони будуть застосовуватися вперше в наступних перiодах. Вони призведуть до послiдовних змiн в облiковiй полiтицi та iнших розкриттях до фiнансової звiтностi. Товариство не очiкує, що вплив таких змiн на фiнансову звiтнiсть буде суттєвим.
МСФЗ 9 "Фiнансовi iнструменти: класифiкацiя та оцiнка"- (зi змiнами, внесеними в липнi 2014р., набуває чинностi для рiчних перiодiв, починаючи 1 сiчня 2018 або пiсля цiєї дати).
Основнi вiдмiнностi нового стандарту полягають в наступному:
Фiнансовi активи повиннi класифiкуватися за трьома категорiями оцiнки: оцiнюванi згодом за амортизованою вартiстю, оцiнюванi згодом за справедливою вартiстю, змiни якої вiдображаються у складi iншого сукупного доходу, i оцiнюються за справедливою вартiстю, змiни якої вiдображаються в прибутку чи збитку.
Класифiкацiя боргових iнструментiв залежить вiд бiзнес-моделi пiдприємства за управлiння фiнансовими активами i вiд того, чи є передбаченi договором потоки грошових коштiв лише платежами в рахунок основного боргу i вiдсоткiв. Якщо борговий iнструмент призначений для отримання грошей, вiн може враховуватися за амортизованою вартiстю, якщо вiн при цьому також передбачає лише платежi в рахунок основного боргу i вiдсоткiв.
Борговi iнструменти, якi передбачають лише платежi в рахунок основного боргу i вiдсоткiв i утримуються в портфелi, можуть класифiкуватися як оцiнюванi згодом за справедливою вартiстю в складi iншого сукупного доходу, якщо пiдприємство i утримує їх для отримання грошових потокiв за активами, i продає активи. Фiнансовi активи, що не мiстять грошових потокiв, якi є лише платежами в рахунок основного боргу i вiдсоткiв, необхiдно оцiнювати за справедливою вартiстю, змiни якої вiдображаються у складi прибутку або збитку (наприклад, похiднi фiнансовi iнструменти).
Вбудованi похiднi iнструменти бiльше не вiдокремлюються вiд фiнансових активiв, але будуть враховуватися при оцiнцi умови, що передбачає лише платежi в рахунок основного боргу та вiдсоткiв.
Iнвестицiї в iнструменти капiталу повиннi завжди оцiнюватися за справедливою вартостi. При цьому керiвництво може прийняти рiшення, яке не пiдлягає змiнi, про вiдображеннi змiн справедливої вартостi у складi iншого сукупного доходу, якщо iнструмент не призначений для торгiвлi. Якщо iнструмент власного призначений для торгiвлi то змiни справедливої вартостi вiдображаються у складi прибутку або збитку.
Бiльшiсть вимог МСФЗ (IАS) 39 стосовно класифiкацiї та оцiнки фiнансових зобов'язань були перенесенi в. МСФЗ (IFRS) 9 без змiн. Основним вiдмiннiстю є вимога до пiдприємства, розкривати ефект змiн власного кредитного ризику за фiнансовими зобов'язаннями, вiднесеним до категорiї за справедливою вартiстю в прибутку чи збитку, у складi iншого сукупного доходу.
МСФЗ (IFRS) 9 запроваджує нову модель визнання збиткiв вiд знецiнення - модель очiкуваних кредитних збиткiв. Iснує «трьох етапний» пiдхiд, заснований на змiнi кредитної якостi фiнансових активiв з моменту первинного визнання. На практицi новi правила означають, що при первiсному визнаннi фiнансових активiв пiдприємства повиннi будуть вiдразу визнати збитки в сумi очiкуваних кредитних збиткiв за 12 мiсяцiв, не є кредитними збитками вiд знецiнення (або в сумi очiкуваних кредитних збиткiв за весь строк фiнансового iнструменту для торгової дебiторської заборгованостi). Якщо в кредитному ризику вiдбулося суттєве пiдвищення, то знецiнення оцiнюється виходячи з очiкуваних кредитних збиткiв на строк фiнансового iнструменту, а не очiкуваних кредитних збиткiв заборгованостi та дебiторської заборгованостi з фiнансової оренди.
МСФЗ (IFRS) 15 «Виручка за договорами з клiєнтами» (випущений 28 травня 2014 i вступає в силу для перiодiв, що починаються 1 сiчня 2017 або пiсля цiєї дати).
Новий стандарт вводить ключовий принцип, вiдповiдно до якого виручка повинна визнаватися, коли товари або послуги передаються клiєнту, за цiною угоди. Будь-якi окремi партiї товарiв або послуг повиннi визнаватися окремо, а всi знижки та ретроспективнi знижки з контрактної цiни, як правило, розподiляються на окремi елементи. Якщо розмiр винагороди змiнюється з якої-небудь причини, слiд визнати мiнiмальнi суми, якщо вони не схильнi до iстотного ризику перегляду. Витрати, пов'язанi iз забезпеченням договорiв з клiєнтами, повиннi капiталiзуватися i амортизуватися протягом строку отримання вигоди вiд договору.
Поправки до МСФЗ 10 та МСБО 28 "Продаж або внесок активiв в угодах мiж iнвестором i його асоцiйованою органiзацiєю або спiльним пiдприємством" застосовуються до випадкiв продажу або внеску активiв мiж iнвестором i його асоцiйованою органiзацiєю або спiльним пiдприємством.
Поправки до МСФЗ 10, МСФЗ 12 та МСБО 28 «Iнвестицiйнi органiзацiї: застосування виключення з вимоги про консолiдацiю» роз'яснюють, що звiльнення вiд обов'язку складати консолiдовану фiнансову звiтнiсть може застосовуватися материнським Пiдприємством; яке є дочiрнiм пiдприємством iнвестицiйної органiзацiї, навiть якщо iнвестицiйна органiзацiя облiковує всi свої дочiрнi органiзацiї за справедливою вартiстю вiдповiдно до МСФЗ 10. Радою з МСФЗ перенесено дату вступу даних поправок в силу на невизначений термiн, проте органiзацiя що застосовує данi поправки достроково, повинна застосовувати їх перспективно.
Поправки до МСФЗ (IАS) 7 «Iнiцiатива у сферi розкриття iнформацiї».
Поправки до МСФЗ(IАS 7 «Звiт про рух грошових коштiв» є частиною iнiцiативи Ради з МСФЗ у сферi розкриття iнформацiї та вимагають, щоб органiзацiя розкривала iнформацiю, що дозволяє користувачам фiнансової звiтностi оцiнити змiни в зобов'язаннях, обумовлених фiнансовою дiяльнiстю, включаючи як змiни, обумовленi грошовими потоками, так i змiни, не обумовленi ними. Данi поправки набирають чинностi для рiчних перiодiв, що починаються
1 сiчня 2017 р. або пiсля цiєї дати.
Поправки до МСФЗ (IАS) 12 «Визнання вiдкладених податкових активiв вiдносно нереалiзованихp, збиткiв»
Поправки роз'яснюють, що органiзацiя повинна враховувати те, чи обмежує податкове законодавство джерела прибутку оподаткування, проти якого вона може робити вирахування при вiдновленнi такої тимчасової рiзницi, що вiднiмається. Крiм того, поправки мiстять вказiвки вiдносно того, як органiзацiя повинна визначати майбутнiй прибуток оподаткування, i описують обставини, при яких прибуток оподаткування може передбачати вiдшкодування деяких, активiв в сумi, що перевищує їх балансову вартiсть. Данi поправки набирають чинностi для рiчних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2017 р. або пiсля цiєї дати.
:Поправки до МСФЗ (1FRS) 2 «Класифiкацiя та оцiнка операцiй за виплатами на
основi акцiй». Рада з МCФЗ внесла поправки до МСФЗ (1FRS) 2 «Виплати на основi акцiй», в яких розглядаються три основнi аспекти:
- вплив умов переходу прав на оцiнку операцiй по виплатах на основi акцiй з розрахунками грошовими коштами;
- класифiкацiя операцiй за виплатами на основi акцiй з умовою розрахункiв на нетто- основi для зобов'язань по податку, що утримується з джерела;
- облiк змiни умов операцiї по виплатах на основi акцiй, в результатi якого операцiя перестає класифiкуватися як операцiя з розрахунками грошовими коштами i починає класифiкуватися як операцiя з розрахунками пайовими iнструментами.
Поправки набирають чинностi для рiчних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2018 р. або пiсля цiєї дати.
МСФЗ (1FRS) 16 «Оренда».
МСФЗ (1FRS) 16 був випущений в сiчнi 2016 року i замiнює собою МСФО (IАS) 17 «Оренда». Роз'яснення КРМФЗ (IFRIC) 4 «Визначення наявностi в угодi ознак оренди». Роз'яснення ПКР (SIC)15 «Операцiйна оренда - стимул-реакцiї» та Роз'яснення ПКР (SIC) 27 «Визначення сутi операцiй, що мають юридичну форму оренди».
МСФЗ (1FRS) 16 встановлює принципи визнання, оцiнки, надання i розкриття iнформацiї про оренду та вимагає, щоб орендарi вiдображали всi договори оренди з використанням єдиної моделi облiку в балансi, аналогiчно порядку облiку, передбаченому в МСФЗ (IАS) 17 для фiнансової оренди.
МСФЗ (1FRS) 16 набирає чинностi вiдносно рiчних перiодiв, що починаються 1 сiчня 2019 р., або пiсля цiєї дати. Допускається дострокове застосування стандарту, але не ранiше дати застосування органiзацiєю МСФЗ (1FRS) 15.


Нематерiальнi активи.
Станом на 31.12.2017 року нематерiальнi активи вiдсутнi .
Незавершенi капiтальнi iнвестицiї.
Товариство не має незавершених капiтальних iнвестицiй станом на 31.12.2017 р.
Основнi засоби.
Основнi засоби товариства представленi в фiнансовiй звiтностi наступним чином:
Найменування статтi Будiвлi, споруди та передавальнi пристрої Машини та обладнан-ня Транспортнi засоби Iнструменти, прилади, iнвентар (меблi) Iншi основнi засоби Багаторiчнi насад-ження Усього
1 3 4 5 6 7 8 9
Балансова вартiсть на початок року, у т.ч. - 28 - - - - 28
первiсна (переоцiнена) вартiсть - 479 - - - - 479
знос - (451) - - - - (451)
Придбано за кошти - - - - - - -
Збудовано - - - - - - -
Полiпшення - - - - - - -
Всього надiйшло - - - - - - -
Перекласифiкацiя - - - - - - -
Переведення до активiв групи вибуття - - - - - - -
Вибуття у зв'язку з лiквiдацiєю, у т.ч. (залишкова вартiсть) - - - - - - -
вибуття первiсної (переоцiненої) вартостi - - - - - - -
вибуття зносу - - - - - - -
Амортизацiйнi вiдрахування - (15) - - - - (15)
Балансова вартiсть на кiнець року, у т.ч. - 13 - - - - 13
первiсна (переоцiнена) вартiсть - 479 - - - - 479
знос - (466) - - - - (466)
Товариство має в орендi земельну дiлянку строком на 49 рокiв ( з 03 березня 2007р. по 02 березня 2056 р.) загальною площею 1,5473 га (пiд забудову житлових будинкiв), яка знаходиться в м. Боярка мiж вулицями Жданова (Молодiжна), Гоголя та Дежньова. Земельнi дiлянки не вiдображенi в фiнансовiй звiтностi.
Станом на 01 сiчня 2017 року та 31 грудня 2017 року Товариство не передавало в заставу активи .
Станом на 31.12.2017 року у Товариства: вiдсутнi основнi засоби, що тимчасово не використовуються (консервацiя, реконструкцiя); вiдсутнi контрактнi зобов’язання, пов’язанi з придбанням основних засобiв; вiдсутнi компенсацiї третiх сторiн за об’єкти основних засобiв, кориснiсть яких зменшилася, або якi були втраченi чи переданi; вiдсутнi основнi засоби, отриманi за договорами фiнансової оренди.
Станом на 31.12.2017 року у Товариства вiдсутнi основнi засоби, первiсна вартiсть яких повнiстю амортизована.
Протягом 2017 року Товариство не отримувало основнi засоби в результатi об'єднання пiдприємств, основнi засоби не переоцiнювалися, втрати вiд зменшення корисностi та вигоди вiд вiдновлення корисностi основних засобiв не визнавалися. Iнших змiн первiсної вартостi та суми зносу основних засобiв не було. Протягом 2017 року Товариство не отримувало основнi засоби за рахунок цiльового фiнансування. Станом на 31 грудня 2017 року Товариство не отримувало основнi засоби в фiнансову оренду. Амортизацiя основних засобiв нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу.
Строки корисного використання встановлюються для кожного об’єкта основних засобiв окремо.
Середнi строки корисного використання для груп основних засобiв становлять:
Основнi засоби
Середнiй строк
корисного
використання
(роки) Метод амортизацiї На 01.01.2017 р. Нараховано за 2017 рiк На 31.12.2017 р.
Земельнi дiлянки - - - - -
Будинки та споруди - Прямолiнiйний
Машини та обладнання 8 Прямолiнiйний 451 13 466
Транспортнi засоби - Прямолiнiйний - - -
Iнструменти, прилади та iнвентар (меблi) - Прямолiнiйний - - -
Багаторiчнi насадження - Прямолiнiйний - - -
Iншi основнi засоби - х - - -
Всього накопиченої амортизацiї х х 451 13 466
Iнвестицiйна нерухомiсть.
Товариство не має iнвестицiйної нерухомостi станом на 31.12.2017 року.
Запаси.
Станом на 31.12.2017р. запаси вiдсутнi.
Дебiторська заборгованiсть.
Найменування показника структури поточної дебiторської заборгованостi Станом на 01.01.2017 р. Станом на 31.12.2017 р.
Дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги - -
Резерв пiд знецiнення - -
Балансова вартiсть дебiторської заборгованостi за товари, роботи, послуги - -
Заборгованiсть за розрахунками з пiдзвiтними особами - -
Заборгованiсть за розрахунками за претензiями - -
Заборгованiсть за виданими авансами 5 4
Заборгованiсть за розрахунками з бюджетом 1 1
Заборгованiсть за розрахунками з Фондом соцiального страхування з тимчасової втрати працездатностi - -
Заборгованiсть за розрахунками з iншими дебiторами - -
Резерв пiд знецiнення - -
Балансова вартiсть iншої поточної заборгованостi - -
в т.ч. заборгованiсть зв’язаних сторiн - -
Згiдно з облiковою полiтикою товариства, резерв пiд знецiнення дебiторської заборгованостi визначається розрахунковим методом на пiдставi iсторичних даних щодо дебiторської заборгованостi. Протягом 2017 року резерв пiд знецiнення не створювався.
Резерву сумнiвних боргiв у 2017 р. не створювався.
Грошi та їх еквiваленти.
Грошовi кошти та їх еквiваленти товариства станом на 31.12.2017 р. складають 1тис. грн., з яких грошовi кошти Товариства на поточному рахунку в банку – 1 тис. грн.
Кошти на депозитних рахунках вiдсутнi. Невикористаних запозичених коштiв немає.
Не грошових операцiй iнвестицiйної та фiнансової дiяльностi не вiдбувалося протягом 2016 року та 2017 рокiв. Сальдо грошових коштiв, якi є в наявностi та якi недоступнi для використання товариством, вiдсутнє станом на 31.12.2017 року. Товариство не придбавало та не продавало майновi комплекси протягом 2017 року.
Iншi оборотнi активи.
Iншi оборотнi активи в товариства станом на 31.12.2017 року :.
Найменування показника структури iнших необоротних активiв Станом на 01.01.2017 р. Станом на 31.12.2017 р.
Податковi зобов'язання з податку на додану вартiсть 102 95
Податковий кредит з податку на додану вартiсть - -
Зменшення корисностi iнших оборотних активiв - -
Балансова вартiсть iнших оборотних активiв 102 95
Власний капiтал.
Власний капiтал Товариства має наступну структуру:

Найменування показника структури капiталу Станом на 01.01.2017 р. Станом на 31.12.2017 р. Призначення та умови використання.
Зареєстрований акцiонерний капiтал 708 708 Вiдображено розмiр зареєстрованого акцiонерного капiталу згiдно законодавства України та Статуту товариства
Капiтал в дооцiнках 235 235 Вiдображено суму дооцiнки необоротних активiв
Нерозподiлений прибуток
(непокритий збиток) (1519) (1528) непокритий збиток утворився в результатi ведення господарської дiяльностi
Всього (576) (585) х

Товариство розкриває наступну iнформацiю про акцiонерний капiтал
Статутний капiтал та емiсiйнi рiзницi (емiсiйний дохiд).
Найменування статтi Кiлькiсть акцiй в обiгу
( шт.) Простi акцiї Емiсiйний дохiд Привiлейованi акцiї Власнi акцiї (паї), що викупленi в акцiонерiв (учасникiв) Усього
1 2 3 4 5 6 7
Залишок на 01.01.2017 року (шт.) 2 832 710 2 832 710 - - - 2 832 710
Випуск нових акцiй (паїв) - - - - - -
Власнi акцiї (паї), що викупленi в акцiонерiв (учасникiв) - - - - - -
Продаж ранiше викуплених власних акцiй (паїв) - - - - - -
Анульованi ранiше викупленi власнi акцiї - - - - - -
Залишок на 31.12.2017 року (шт.) 2 832 710 2 832 710 - - - 2 832 710

Частки бiльш 5 % в статутному капiталi товариства представленi наступним чином:

Назва акцiонера Станом на 31.12.2017 р. Станом на 01.01.2017 р.
Сума
(грн) частка
в % Сума
(грн) частка
в %
Науково-виробничий кооператив "ДОВIДКА" 166400,75 23,497 166400,75 23,497
Регiональне вiддiлення Фонду державного майна по Київськiй обл. 60752,75 8,5787 60752,75 8,5787
Баранов К.М. 188614 26,6337 188614 26,6337
На виконання вимог Закону України «Про акцiонернi товариства» на загальних зборах акцiонерiв ПАТ «IСКРА.» було прийнято рiшення (протокол загальних зборiв ПАТ «IСКРА.» №29042016 вiд 29.04.2016 р.) про змiну типу ПАТ «IСКРА.» з публiчного акцiонерного товариства на приватне акцiонерне товариство та затвердження нового найменування.
Публiчне акцiонерне товариство «IСКРА.» було найменуванням Вiдкритого акцiонерного товариства «Iскра» у вiдповiдностi до протоколу №28042015 загальних зборiв акцiонерiв Вiдкритого акцiонерного товариства. Вiдкрите акцiонерне товариство «Iскра» засновано вiдповiдно до рiшення регiонального вiддiлення Фонду державного майна України по Київськiй областi вiд 15 листопада 1995 р. №7/64-ВП шляхом перетворення державного пiдприємства-заводу «Iскра» у Вiдкрите акцiонерне товариство вiдповiдно до Указу Президента України Про заходи щодо забезпечення прав громадян на використання приватизацiйних майнових сертифiкатiв» вiд 26 листопада 1994р. №699/9 та перейменовано у Вiдкрите акцiонерне товариство «IСКРА» у зв’язку з приведенням дiяльностi товариства у вiдповiднiсть iз вимогами Закону України «Про акцiонернi товариства» згiдно з рiшенням загальних зборiв акцiонерiв вiд 18 березня 2011 року , Протокол № 18/03-1 загальних зборiв акцiонерiв вiдкритого акцiонерного товариства «Iскра».
Станом на 31 грудня 2017 року в товариствi вiдсутнi права, привiлеї та обмеження, якi супроводжують цей клас, включаючи обмеження з виплати дивiдендiв i повернення капiталу; вiдсутнi акцiї, зареєстрованi для випуску на умовах опцiонiв i контрактiв з продажу; частки акцiй, якi перебувають у власностi членiв виконавчого органу товариства становлять 26,6% вiд кiлькостi акцiй, що знаходяться в обiгу. За 2017 рiк дивiденди нараховувались.
Чистi активи товариства.
Вартiсть чистих активiв товариства була розрахована згiдно з Методичними рекомендацiями Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку щодо визначення вартостi чистих активiв акцiонерних товариств вiд 17.11.2004 року № 485. Станом на 31.12.2017 року вартiсть чистих активiв Товариства має вiд’ємне значення та становить суму 585 тис. грн., що є меншим вiд статутного капiталу та не вiдповiдає вимогам чинного законодавства України, зокрема статтi 155 Цивiльного кодексу України вiд 16.01.2003 р. № 435-IV.
Забезпечення.
Забезпечення (резерви) товариством визнаються тiльки тодi, коли є юридичнi або випливаючi з практики зобов’язання, що виникли внаслiдок минулих подiй, та iснує висока ймовiрнiсть того, що погашення цього зобов’язання потребує вибуття ресурсiв, а також може бути здiйснена достовiрна оцiнка для визнання забезпечення.
Сума, визнана у якостi забезпечення (резерву), являє собою найбiльш точну оцiнку виплат, необхiдних для погашення поточного зобов’язання на звiтну дату, приймаючи до уваги ризики та невизначенiсть, пов’язанi iз зобов’язанням. Якщо для розрахунку забезпечення (резерву) використовуються грошовi потоки, якi необхiднi для погашення поточного зобов’язання, балансовою вартiстю забезпечення (резерву) вважається дисконтована вартiсть таких грошових потокiв.
Забезпечення на виплату вiдпусток працiвникам призначене для вiдшкодування майбутнiх операцiйних витрат на оплату вiдпусток працiвникам товариства. Сума забезпечення визначається щомiсячно як добуток фактично нарахованої заробiтної плати працiвникам i вiдсотку, обчисленого як вiдношення рiчної планової суми на оплату вiдпусток до загального планового фонду оплати працi.
Забезпечення на виплати винагороди за пiдсумками року, забезпечення наступних витрат на транспортування продукцiї, забезпечення на гарантiйне обслуговування, забезпечення (резерв) по судовим позивам, забезпечення (резерв) по бракованих виробах, забезпечення (резерв) по обтяжливим контрактам не створювалось у зв’язку з вiдсутнiстю ймовiрностi того, що буде вибуття ресурсiв у зв’язку з погашенням цих зобов’язань.
Забезпечення протягом 2017 року не створювались.
Довгостроковi кредити банкiв.
Товариство станом на 31.12.2017 року не має заборгованостi за кредитами банкiв .
Iншi довгостроковi зобов’язання.
Товариство станом на 31.12.2017 року не має iншiх довгострокових зобов'язань.
Короткостроковi кредити банкiв.
Товариство станом на 31.12.2017 року не має заборгованостi за короткостроковими кредитами банкiв.
Iншi поточнi зобов’язання.
Iншi поточнi зобов’язання станом на 31.12.2017 року немає.
Доходи.

Група доходiв 2017рiк 2016рiк
Всього,
без ПДВ у т.ч. за бартерними контрактами Всього,
без ПДВ у т.ч. за бартерними контрактами
Дохiд вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв), робiт, послуг 252 - 180 -
Дохiд вiд дивiдендiв - - - -
Iншi операцiйнi доходи - - 160 -
Фiнансовi доходи - - - -
Iншi доходи - - - -

Адмiнiстративнi витрати.
Найменування статтi 2017 рiк 2016 рiк
Усього адмiнiстративних витрат 246 422
Iншi операцiйнi витрати.
Найменування статтi 2017 рiк 2016 рiк
Усього iнших операцiйних витрат - 119

Вiдстроченi податковi активи та зобов’язання станом на 31.12.2017 року не нараховувались
у зв’язку з вiдсутнiстю тимчасових податкових рiзниць.
Розкриття iнформацiї щодо зв’язаних сторiн.
У вiдповiдностi до вимог МСФЗ 24 «Розкриття iнформацiї про зв'язанi сторони» товариство розкриває iнформацiю щодо операцiй i сальдо заборгованостi мiж товариством та зв'язаними сторонами. До зв'язаних сторiн товариство вiдносить: юридичних осiб, якi контролюють товариство (наприклад, материнська компанiя); юридичних та фiзичних осiб, якi мають таку частку в товариствi, яка надає їм змогу суттєво впливати на дiяльнiсть товариства (вважається, що часткою в товариствi, яка дає змогу суттєво впливати на дiяльнiсть товариства, є частка в розмiрi, що перевищує 50% статутного капiталу товариства); юридичних осiб, якi є дочiрнiми або асоцiйованими пiдприємствами для товариства; юридичних осiб, якi є спiльним пiдприємством, в якому товариство є контролюючим учасником; фiзичних осiб – членiв провiдного управлiнського персоналу товариства; близьких родичiв фiзичних осiб, якi мають частку в товариствi, яка надає їм змогу суттєво впливати на дiяльнiсть товариства, та членiв провiдного управлiнського персоналу товариства.
Операцiї, здiйсненi Товариством зi зв’язаними сторонами протягом 2017 року:
Доходи за операцiями з пов’язаними сторонами у 2017 склали 252 тис. грн.., надання в оренду основних засобiв ПрАТ «Арксi»
Iнших прав та зобов’язань за операцiями з пов’язаними сторонами за станом на 31.12.2017 року товариство не має.
Кредиторська заборгованiсть за операцiями зi зв'язаними сторонами (ПрАТ «Арксi») станом на 31 грудня 2017 року складає 570 тис. грн. Передплата за оренду основних засобiв.
Розкриття iнформацiї по договорах фiнансової оренди.
Протягом 2017 року товариство не здiйснювало операцiй з фiнансової оренди.
Умовнi активи та зобов’язання.
Товариство не мало подiй, що вiдбулись станом на 31.12.2017 року, але не вiдображенi в iнших примiтках, за якими ймовiрнiсть вибуття ресурсiв, що втiлюють економiчнi вигоди, не вiдповiдає визначенню зобов’язання.
Товариство не мало подiй, що вiдбулись станом на 31.12.2017 року, але не вiдображенi в iнших примiтках, за якими iснує ймовiрнiсть надходження економiчних вигод.
Активи на вiдповiдальному зберiганнi.
Товариство не має станом на 31.12.2017 року активiв на вiдповiдальному зберiганнi.
Iнформацiя про списанi активи.
Товариство не має списаної дебiторської заборгованостi, невiдшкодованих недостач та втрат вiд псування цiнностей за якими здiйснюється спостереження з метою її стягнення у випадку змiни майнового стану боржника.
Iнформацiя про гарантiї та забезпечення отриманi.
Товариство не має станом на 31.12.2017 року отриманих гарантiй та забезпечень.
Економiчне середовище в якому товариство здiйснює свою дiяльнiсть.
Протягом 2017 року спостерiгалося суттєве погiршення економiчної ситуацiї в Українi у зв’язку з :
веденням вiйськових дiй на сходi України та розривом мiжрегiональних зв’язкiв унаслiдок анексiї АР Крим;
низьким зовнiшнiм попитом унаслiдок гальмування економiчного зростання країн – основних торговельних партнерiв;
ускладненням торговельних вiдносини з Росiйською Федерацiєю;
зниженням купiвельної спроможностi населення внаслiдок зменшення реальних доходiв населення;
погiршенням фiнансових результатiв пiдприємств, звуженням кредитної активностi, скороченням державного фiнансування та високим рiвнем невизначеностi.
В 2017 роцi ПрАТ «IСКРА.», як i iншi пiдприємства української економiки, суттєво постраждали внаслiдок полiтичної нестабiльностi та падiння економiки. Зниження купiвельної спроможностi населення внаслiдок зменшення реальних доходiв, спричинене девальвацiю нацiональної валюти та суттєвим погiршенням економiчної ситуацiї, зменшили внутрiшнiй попит.
Подальший економiчний розвиток України значною мiрою залежить вiд ефективностi економiчних, фiнансових та монетарних заходiв, якi вживаються Урядом, а також вiд змiн у податковiй, юридичнiй, регулятивнiй та полiтичнiй сферах.
Керiвництво не може передбачити всi тенденцiї, якi можуть впливати на дiяльнiсть товариства, а також те, який вплив (за наявностi такого) вони можуть мати на майбутнiй фiнансовий стан. Керiвництво впевнене, що воно вживає всiх необхiдних заходiв для забезпечення стабiльної дiяльностi та розвитку Товариства.
Управлiння ризиками.
Операцiйний ризик – це ризик, що виникає внаслiдок людських, технiчних i технологiчних помилок. Операцiйний ризик пов’язаний з функцiонуванням галузi економiки, фiнансовими ринками, забезпеченням сировиною, ринками збуту, iнтенсивнiстю конкуренцiї. Операцiйний ризик включає в себе також ризик змiн у нормативно-правовому регулюваннi та наявнiсть полiтичної та економiчної кризи.
ПрАТ «IСКРА.» веде основну дiяльнiсть у галузi надання в оренду iнших машин, устаткування та товарiв.
Станом на 31 грудня 2017 року кiлькiсть операцiйного ризику значна, якiсть управлiння потребує вдосконалення, напрям ризику зростає.
Пiд валютним ризиком товариство розумiє наявний або потенцiйний ризик для прибутку i капiталу, який виникає внаслiдок несприятливої змiни обмiнних валютних курсiв.
Станом на 31 грудня 2017 року кiлькiсть валютного ризику значна, якiсть управлiння потребує вдосконалення, напрям ризику зростає.
Юридичний ризик — це наявний або потенцiйний ризик для надходжень та капiталу, який виникає через порушення або недотримання товариством вимог законiв, нормативно-правових актiв, угод, прийнятої практики або етичних норм, а також через можливiсть двозначного тлумачення встановлених законiв або правил.
На сьогоднiшнiй день в Українi iснує комерцiйне i, особливо, податкове законодавство, положення якого допускають рiзну iнтерпретацiю. Крiм того, встановилася практика, коли податковi органи на свiй власний розсуд приймають рiшення, у той час як нормативна база для такого рiшення є недостатньою. Всi цi умови призводять до виникнення юридичного ризику, який може в майбутньому призвести до сплати штрафних санкцiй та адмiнiстративних стягнень.
Протягом 2017 року не було випадкiв невiдповiдностi дiяльностi товариства вимогам регулятивних органiв, яка могла б суттєво вплинути на фiнансову звiтнiсть в разi її наявностi.
Станом на 31 грудня 2017 року сукупний юридичний ризик значний, напрям ризику зростає.
Ризик репутацiї – це наявний або потенцiйний ризик для надходжень та капiталу, який виникає через несприятливе сприймання iмiджу товариства клiєнтами, контрагентами, акцiонерами або регулятивними органами.
Станом на 31.12.2017 року сукупний ризик репутацiї значний, напрям ризику зростає.
Стратегiчний ризик - це наявний або потенцiйний ризик для надходжень та капiталу, який виникає через неправильнi управлiнськi рiшення, неналежну реалiзацiю рiшень i неадекватне реагування на змiни в бiзнес-середовищi. Станом на 31.12.2017 року сукупний стратегiчний ризик значний, напрям ризику зростає.
Система оцiнювання та управлiння ризиками товариства охоплює всi ризики притаманнi дiяльностi товариства, забезпечує виявлення, вимiрювання та контроль кiлькостi ризикiв. Управлiння ризиками передбачає наявнiсть послiдовних рiшень, процесiв, квалiфiкованого персоналу i систем контролю. Корпоративне управлiння забезпечує чесний та прозорий бiзнес, вiдповiдальнiсть та пiдзвiтнiсть усiх залучених до цього сторiн.

Подiї пiсля дати балансу.
Подiї, iнформацiя про якi може вплинути на здатнiсть користувачiв фiнансової звiтностi робити вiдповiднi оцiнки та приймати рiшення, пiсля 31 грудня 2017 року не вiдбувались.

Керiвник Баранов К.М.
Головний бухгалтер Михайлова О.Ю.

Данi вiдсутнi

Данi вiдсутнi

Данi вiдсутнi